koerden syrië turkije oorlog

Turkije en VS akkoord over wapenstilstand Syrië

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

Vorige week keek de wereld geschokt toe toen Turkije het noorden van Syrië besloot te bombarderen. Ze willen daarmee afdwingen dat de Koerden weggaan uit het grensgebied met Turkije. De VS heeft in overleg met Turkije nu een wapenstilstand afgesproken.

In Noord-Syrië wordt op dit moment oorlog gevoerd door het Turkse leger, de Koerdische strijders en het Syrische leger. Afgelopen week legden we al uit waarom precies. Nu heeft de Verenigde Staten met Turkije afgesproken dat de wapens vijf dagen lang neergelegd worden.

De wapenstilstand moet Koerdische Strijders de kans geven om het gebied waarin gevochten wordt te verlaten. De Turkse president Erdogan wil het grensgebied namelijk vrijmaken van wat hij noemt 'terroristen'. Ook moeten de Koerden al hun zware wapens inleveren. De Koerden hebben volgens de Amerikaanse vicepresident Mike Pence al gezegd dat zij akkoord te gaan met de deal.

En nu?

De Amerikanen bereiden nu een veilig vertrek van het Koerdische volk uit het gebied voor. Pas als dat gebeurd is, stopt Turkije volgens Pence met de aanval. Maar het is nog lang niet zeker dat iedereen zich aan deze afspraken gaat houden. De Turkse minister van Buitenlandse zaken Mevlut Cavusoglu noemt de wapenstilstand namelijk slechts een tijdelijke pauze van de operatie.

Mocht Turkije zich wel aan de afspraken houden, dan trekt de VS de economische sancties tegen dat land in. Die had Turkije eerder opgelegd gekregen, omdat Trump de aanval van Erdogan afkeurt. Daarmee wilden de Amerikanen druk uitoefenen op Turkije.

Anderen lazen ook: Turkije bombardeert Syrië: wat is er aan de hand?.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren