Rapper Ezhel

Turkse rapper Ezhel vrijgesproken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ronja Kool
Ronja
Kool

De Turkse rapper Ezhel (28), die werd opgepakt omdat hij in zijn raps zou aanzetten tot drugsgebruik, is vrijgesproken. Maar dat ging niet zonder slag of stoot... 

Ezhel, die eigenlijk Ömer Sercan Ipekçioglu heet, werd vorige maand in Istanbul opgepakt. Het Openbaar Ministerie klaagde hem onder andere aan voor het posten van een foto met een wietplant op social media en voor teksten die hij rapte over de positieve invloed van marihuana. Mensen aansporen om drugs te gebruiken is verboden in Turkije. Er hing Ezhel een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd. Maar volgens Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zat de rapper eigenlijk niet echt vast voor het verheerlijken van drugs maar voor het uiten van zijn mening.

Kritiek

Veel mensen vonden het vreemd dat de rapper werd opgepakt. Ezhel rapte immers al jaren over drugs. Volgens Amnesty International is er een politieke reden. De rapper levert in zijn teksten namelijk kritiek op het gebrek aan vrijheid in Turkije. Volgens Amnesty worden artiesten in Turkije opgesloten alleen omdat ze hun mening uiten. Er zijn zelfs al tweehonderd liedjes op een zwarte lijst gezet die niet meer op de Turkse radio mogen worden gedraaid. Amnesty voerde met een petitie en de hashtag #FreeEzhel actie om de rapper vrij te krijgen. Tienduizenden fans deden mee aan de Twitteractie #FreeEzhel.

Juichende fans

Ezhel’s nummers staan hoog op de Turkse hitlijsten en werden op YouTube miljoenen keren bekeken. Ook in Nederland heeft hij veel fans onder jongeren met Turkse en Marokkaanse roots. De rechter zou de artiest hebben vrijgesproken omdat hij ‘geen opzettelijk misdrijf heeft gepleegd’. Tientallen fans stonden juichend buiten de rechtszaal toen duidelijk werd dat de rapper geen straf kreeg.

 

Anderen lazen ook: Tijdschrift ELLE verboden voor jongeren in Turkije.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren