backpacker

Tussenjaar steeds populairder en langer

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Valerie
Valerie
van Vliet

Heb jij nog geen flauw idee wat je na de middelbare school wilt studeren? Dan ben je niet de enige. Steeds meer jongeren nemen een tussenjaar of zelfs meerdere om hier goed over na te denken. 

Het aantal studenten dat één tussenjaar neemt is bijna verdubbeld, blijkt uit onderzoek van DUO. In 2015 waren dit er nog zo'n 7.700, in 2017 waren dit er al 14.000. Maar ook het aantal studenten dat er twee jaar of langer tussenuit gaat stijgt. In 2015 schreven zo'n 4500 studenten zich in op het HBO of de universiteit na een studiepauze twee jaar of meer. In 2017 waren dit er al 6201. 

Schulden

Belangrijke redenen voor een gap-year kunnen zijn dat een student niet wordt toegelaten op een studie of dat hij gewoon helemaal niet weet wat hij wil studeren. Voorzitter Tom van den Brink van studentenorganisatie ISO vertelt tegen de Telegraaf dat hij het geen positieve cijfers vindt. 'Falen mag bijna niet meer. Verkeerd kiezen betekent een jaar extra lenen en schulden maken.' 

Wat te doen in een tussenjaar?

Mocht je ook een tussenjaar willen, dan hoef je echt niet een jaar op de bank te hangen. Zo kun je gaan reizen, werken, vrijwilligerswerk gaan doen of au pair worden. De keuze is reuze.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Hoezo, een tussenjaar?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren