Tweede Kamer tegen omstreden 'homohulp'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat minister Bussemaker (Emancipatie) de subsidie van Hart van Homo´s stopt. De Kamer denkt dat die stichting, die jonge strengchristelijke homo’s wil helpen uit de kast te komen, hen helemaal niet 'helpt' maar juist probeert over te halen om nooit seks te hebben. Half juni sprak 7Days de oprichter van Hart van Homo’s al. Dit is wat hij toen vertelde. 

‘We zijn een organisatie die homo’s in de reformatorische en evangelische kring zichtbaar wil maken’, vertelt Herman van Wijngaarden van Hart van Homo´s. In 2014 schreef hij een boek over zijn celibataire levensstijl (een leven zonder seks) als homo en christen. ‘In onze kringen zijn veel jongeren die niet uit de kast komen omdat ze onzeker zijn over zichzelf of hun omgeving.’

Op de site van zijn organisatie kunnen jonge homo’s terecht met vragen. Ook is de bedoeling dat er dit najaar lespakketten komen voor scholen.

Vriendschap
Op de site staat: ‘We willen informatie geven en steun bieden aan jongeren die zoeken naar een manier om met hun homoseksualiteit om te gaan. We denken daarbij vooral aan jongeren die willen nadenken over de keuze voor een celibataire levensstijl.’ Van Wijngaarden gelooft dat het huwelijk (en seks) bedoeld is voor een man en een vrouw. En dat God het van hem vraagt om celibatair te leven.

‘Ik ben vooral voor vriendschap tussen homo’s’, zegt hij. ‘Maar of jongeren die bij ons komen daar ook voor kiezen, is helemaal aan hen.’

homoseksualiteit, Hart voor Homo's

Subsidie
Minister Bussemaker (Emancipatie) onderzocht of de subsidie voor de stichting gestopt moest worden. ‘Je moet niet alleen LHBT’er (lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders, red.) kunnen zijn, maar het ook kunnen beleven’, zei ze eerder tegen Het Parool.

In een gesprek met de club bleek volgens haar niet dat de organisatie probeert homoseksuelen over te halen geen seks te hebben. Toch vindt een meerderheid van de Kamer het subsidiëren van een organisatie met zo'n boodschap onterecht. 

Moed inspreken
Volgens Van Wijngaarden is er geen sprake van voorselectie. ‘We sturen ook niet aan op een bepaalde mening’, zegt hij. ‘Ik probeer iemands angsten boven tafel te krijgen en diegene moed in te spreken. Ik peil eerst hoe iemand er zelf in staat en zeg echt niet: “Je mag alleen terugkomen als je mijn mening deelt.”’

Wel denkt hij dat er in de praktijk vooral jongeren bij hem zullen aankloppen die toch al een celibataire levensstijl overwegen. ‘En dat is wat ons betreft een serieuze optie, terwijl veel jongeren daar geen rekening mee houden.’  

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren