ANP Le Pen en Macron

Uitslag eerste ronde Franse verkiezingen bekend

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Gister mocht het Franse volk stemmen tijdens de eerste ronde van de Franse verkiezingen. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte afgelopen nacht bekend wie er in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen tegenover elkaar staan.

De twee kandidaten die door zijn naar de tweede en beslissende ronde van de Franse verkiezingen zijn Emmanuel Macron en Marine Le Pen. Macron (sociaal-liberaal) kreeg 23.75% van de stemmen en Le Pen (van het nationalistische Front National) ontving 21.53%. Overige kandidaten Jean-Luc Mélenchon (extreemlinks) en François Fillon (conservatief) kregen 19.91% en 19.64%.

De tweede ronde van deze verkiezingen is op zondag 7 mei. 

Over de kandidaten

Emmanuel Macron (39) is minister van Economische Zaken geweest onder de huidige president van Frankrijk, François Hollande. Hij presenteert zich als een onafhankelijke kandidaat voor het politieke midden en is dus niet links of rechts. Hij vindt het belangrijk dat er ingrijpende economische veranderingen worden doorgevoerd voor Frankrijk.

Le Pen (48) is juist rechts en vindt het belangrijk dat er een losser samenwerkingsverband van EU-landen komt. Ze wil het aantal immigranten sterk verlagen en weer paspoortcontroles bij de grens invoeren.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant 7Days! 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren