Rijles

Uitslag van je rijexamen hoor je voortaan meteen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Geslaagd of gezakt? Het was altijd de instructeur die als eerste de uitslag van een rijexamen kreeg. De kandidaat zelf hoorde het pas daarna. Dat is nu veranderd.

Vanaf 1 juni geeft de examinator de uitslag tegelijkertijd aan de instructeur én de kandidaat. Niet in de auto, maar aan een tafel in de praktijkexamenzaal. Het CBR, dat de nieuwe regel gisteren bekend maakte, vindt dat eerlijker.

Beïnvloeding

Volgens het CBR stoorden veel kandidaten zich eraan dat de uitslag eerst in de auto aan de instructeur werd gegeven. Zij moesten dan buiten de auto wachten. 'Daarbij kan bij hen de schijn ontstaan van mogelijke beïnvloeding, schrijft het CBR. Om dat te voorkomen horen instructeur en kandidaat de uitslag nu op hetzelfde moment, 'want de examinator bepaalt de uitslag altijd onafhankelijk.'

Beter of niet?

Marieke (15) is meedenklezer van 7Days en vindt het vreemd dat de rij-instructeur het nu eerder hoort dan degene die rijexamen doet. 'Die volgorde lijkt me erg onhandig. Nu hoef je niet in spanning te wachten en dat lijkt me wel fijn.' 

Ga je straks rijles nemen en wil je je vast voorbereiden? Lees dan Drie veelgemaakte fouten tijdens rijles.

Anderen lazen ook: Ongeluk bij een rijles: wie is er dan schuldig?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren