Uploadkoning voor de rechter

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Na drie jaar wachten begint maandag eindelijk een volgend hoofdstuk in de Megaupload-soap. De rechter in Nieuw-Zeeland beslist deze week over de uitlevering van Kim Dotcom aan de Verenigde Staten. De excentrieke, altijd in het zwart geklede internetondernemer wordt daar verdacht van piraterij en het witwassen van heel veel geld.

Nog niet zo heel lang geleden keek iedereen zijn illegale series en films via Megaupload. De site had dik vijftig miljoen bezoekers per dag. De grote baas daarvan was Kim Dotcom (die eigenlijk gewoon Kim Schmitz heet). Het vele geld dat hij verdiende met zijn website, stak hij onder andere in een enorme Dotcom-mansion in Nieuw Zeeland, compleet met butler en kinderjuffen.

In dit filmpje geeft hij zelf een inkijkje in zijn leven:

Kim Dotcom: The Man Behind Megaupload

FBI
Maar in 2012 raakte Kim Dotcom in één klap zijn luxeleventje kwijt toen de politie met een arrestatieteam en twee helikopters de villa binnenviel. Dotcom werd op verzoek van de Amerikaanse FBI gearresteerd. Megaupload ging op zwart en Dotcom kwam in de cel.

Hij werd verdacht van witwassen (het gebruiken van crimineel geld), internetpiraterij en het leiden van een criminele organisatie. In totaal zouden Amerikaanse filmmakers door zijn toedoen meer dan 500 miljoen dollar schade hebben geleden.

Proces gerekt
Dotcom wist jarenlang te voorkomen dat hij naar de VS werd gestuurd voor zijn zaak. Eerst vocht hij zijn arrestatie met succes aan. Dotcom had als inwoner van Nieuw-Zeeland niet zomaar van z'n bed mogen worden gelicht omdat de Amerikanen dat wilden. Daarnaast is allerlei bewijsmateriaal door Nieuw-Zeeland zomaar aan de Amerikaanse FBI gegeven, terwijl dat niet mocht. Ook bleek Dotcom voor zijn arrestatie maandenlang illegaal door de geheime dienst te zijn gevolgd. Met tegenzin moest de premier van Nieuw-Zeeland toegeven dat er is geblunderd en bood hij Dotcom zijn excuses aan.

Maar vandaag moest Dotcom dan toch eindelijk naar de rechter. En zoals het een echte internetondernemer betaamt, doet hij verslag via Twitter. Naar verwachting gaat de uitleveringszaak nog weken duren. Daarna besluit de rechter pas of hij naar Amerika moet worden gebracht. En dan moet daar zijn echte rechtszaak nog beginnen.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren