weekend van de wetenschap

Van DNA uit een aardbei tot operatiekamers bezoeken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Ambities voor een carrière als wetenschapper? Of gewoon nieuwsgierig naar hoe het er achter de schermen van ziekenhuizen of fabrieken aan toe gaat. Op heel veel plekken in Nederland kun je tijdens het Weekend van de Wetenschap (7 en 8 oktober) proefjes doen, rondleidingen krijgen of zomaar een professor in het wild tegenkomen.

Een paar tips op een rijtje:

Kinderziekenhuis

Opereer met een robot of ontdek dat artsen soms spelcomputers gebruiken om operaties te oefenen. Of duik als een echte wetenschapper het lab in en haal bijvoorbeeld DNA uit een aardbei. Er zijn deze dag ook verschillende rondleidingen naar bijvoorbeeld de operatiekamers, het Ronald McDonald-huis of de afdeling Radiologie.

Waar: Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht
Wanneer: Zaterdag, vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur

Wetenschap

Ketchupfabriek

Altijd al willen weten hoe mayonaise wordt gemaakt of hoe verschillende soorten ketchup ruiken? Neem dan een kijkje in de Heinz-fabriek in Nijmegen. In de speciale fabriekskeuken is te zien hoe de chefs nieuwe smaken ontwikkelen.

Waar: Heinz, Nijmegen
Wanneer: Zaterdag

Ketchup

Apenpoep

Ben je een natuurliefhebber en wil je later Freek Vonk opvolgen? Haal dan je hart op in de Apenheul. Doe dit weekend zelf mee met een onderzoek naar poep en luister naar een onderzoeker die vertelt over de emoties van bonobo’s en orang-oetans.

Waar: Apenheul, Apeldoorn
Wanneer: Zaterdag én zondag

Apenheul

Kijk in je brein

Een EEG meet de elektrische activiteit van de hersenen en maakt de hersengolven zichtbaar. Tijdens een workshop krijg je op de Amsterdamse Vrije Universiteit (VU) de mogelijkheid jouw eigen hersenactiviteit te bekijken. Ook kun je meedoen met allerlei andere proefjes en experimenten.

Waar: VU, Amsterdam
Wanneer: Zaterdag van 12.00 uur tot 17.00 uur

Wetenschap

Op de website van Weekend van de Wetenschap staan nog veel meer tips. Check voor je gaat wel nog even of de activiteit doorgaat.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Mega-zeldzame diamant is goed voor miljoenen euro's of Wetenschapper worden? Wie/wat/waar?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren