RemoveDebris  University of Surrey

Vangnet voor ruimterommel aan de slag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

In de ruimte vliegt een grote berg troep rond. Tienduizenden grote en kleine stukken rommel die zijn achtergebleven tijdens missies cirkelen razendsnel in een baan om de aarde. Reuzegevaarlijk voor astronauten die aan het werk zijn. Een groot net gaat nu proberen de boel schoon te vegen. Zeven weetjes over ruimtepuin.

1. De RemoveDebris. Zo heet de opruimsatelliet. Hij is met een onbemande raket naar het internationale ruimtestation ISS gevlogen en nu van daaruit gelanceerd. Een robotarm gaf hem een zacht duwtje. En daar ging-ie. Aan de slag, PuinRuimer.

2. De opruimsatelliet is een Britse uitvinding. Hij heeft een net aan boord dat in uitgeklapte vorm rommel moet gaan opvissen. Zal het gaan lukken? Wetenschappers houden het gespannen in de gaten.

Space Debris removal mission animation - RemoveDEBRIS

Zo werkt het.

3. Twee jaar geleden lanceerden de Japanners de rommelruimer Kounotori 6. Het onbemande ruimteschip had een lange magnetische kabel aan boord om troep aan te trekken. Het experiment mislukte. Door technische problemen rolde de kabel niet uit.

4. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA werkt ook aan een net-achtig opruimsysteem. Dat wordt in 2023 gelanceerd, is het plan.
RemoveDebris  University of Surrey

5. Al zestig jaar lang komt de mens in de ruimte. Dat levert niet alleen wetenschappelijke ontdekkingen op, maar ook een hoop afval. Oude satellieten. Gereedschap dat astronauten per ongeluk weg lieten zweven. Afgebroken delen van raketten.

6. De rondvliegende troep kan ook de satellieten beschadigen die in de ruimte hangen om te zorgen dat wij met elkaar kunnen bellen.

7. In totaal is er wel 6 miljoen kilo ruimtepuin. De spullen vliegen razendsnel in een baan om de aarde. Het ISS moet 1 tot 3 keer per jaar uitwijken om een botsing te voorkomen.

Anderen lazen ook: 'Mars-missie' op aarde geslaagd.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren