Dossier Vluchtelingen

Veel meer jongeren vluchten alleen naar Italië

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jelger
Woudstra

Steeds meer kinderen en jongeren vluchten alleen via het Afrikaanse land Libië naar Italië. Dat blijkt uit cijfers van UNICEF. De kinderrechtenorganisatie telde in 2016 meer dan twee keer zoveel eenzame minderjarige vluchtelingen op deze route dan een jaar eerder.

In totaal hebben ongeveer 28.200 vluchtelingen jonger dan achttien jaar de Italiaanse kust dit jaar bereikt vanuit Libië. Maar liefst 91 procent daarvan reisde alleen: 25.800. Meer dan een verdubbeling van een jaar eerder, toen er ongeveer 12.360 vluchtelingenkinderen voet zette op Italiaanse grond.

Onduidelijkheid

Waar de enorme toename precies vandaan komt, weet UNICEF niet. Ook is niet precies duidelijk hoeveel van de kinderen alleen aan de reis begonnen en hoeveel hun ouders onderweg zijn kwijt geraakt. Maar het laat zien dat de huidige regels om dit te voorkomen en deze kinderen te beschermen niet werken, zegt de organisatie in een persbericht.

Vier landen

Het grootste gedeelte van de jonge vluchtelingen op de Libië-Italië route komt uit vier landen: Gambia, Egypte, Eritrea en Nigeria. Jongens tussen de vijftien en zeventien jaar vormen de grootste groep, maar er zitten ook jongere kinderen en meisjes tussen.

Opvallend is dat het aantal alleen vluchtende kinderen op andere vluchtroutes naar Europa veel lager ligt. Op de zeeroute naar Griekenland, vaak vanuit Turkije, is het percentage eenzame kinderen zeventien procent. Ver onder dat van de Noord-Afrikaanse route.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten