Protest tegen schorsing Britse parlement

Veel protest tegen schorsing Brits parlement

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Een omstreden actie van de nieuwe Britse premier Boris Johnson. Hij maakte bekend dat de opening van het parlement voor enkele weken wordt uitgesteld. Veel mensen zijn daar boos over. Drie vragen en antwoorden over deze kwestie.

1. Wat heeft Boris Johnson besloten?

Het Verenigd Koninkrijk moet de EU uiterlijk 1 november verlaten hebben. Premier Johnson wil per se dat Brexit doorgaat, ook zonder afspraken met Brussel. Gisteren werd bekend dat hij het parlement van 9 september tot 14 oktober naar huis stuurt. Koningin Elisabeth heeft daarmee ingestemd. Volgens Johnson heeft zijn regering tijd nodig om plannen te maken. Daarover is nu grote ophef.

De Volkskrant noemt zijn besluit een 'slimme provocatie', want als de regering hierdoor valt, komen er nieuwe verkiezingen. Boris Johnson gaat ervanuit dat hij die zal winnen.

2. Waarom zijn veel mensen boos?

Het nieuwe parlementaire jaar opent door het uitstel nu op 14 oktober. Dat is twee weken voor de Brexit-deadline. Volgens tegenstanders van de schorsing - en veel Britse media - hebben kritische parlementariërs daardoor minder tijd om over Brexit te debatteren én minder gelegenheid om de plannen van Johnson tegen te werken. Zij noemen de schorsing een 'coup', een ondermijning van de democratie.

Het vertrek uit de EU is zeer omstreden: bij het referendum koos een nipte meerderheid van 52 procent van de stemmers vóór het verlaten van de unie.

3. Hoe laten tegenstanders van zich horen?

Door een online petitie op een website van het Britse parlement die inmiddels al meer dan 1,3 miljoen keer is getekend. Als meer dan 100.000 mensen tekenen, kan er een debat komen over de schorsing. Die grens was gisteren al binnen enkele uren ruimschoots gehaald. De indiener van de petitie schrijft dat 'het parlement niet geschorst of ontbonden mag worden tenzij voldoende Brexit-uitstel is geregeld of het Britse vertrek uit de Europese Unie helemaal niet meer doorgaat.'

Ook vonden in het hele land demonstraties plaats, waarin geroepen werd om Johnsons aftreden.

Anderen lazen ook: andere artikelen over Brexit.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren