laks monitor 2018

Veel vmbo'ers voelen zich onveilig op school

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Het verschil van veilig voelen tussen schoolniveaus is groot, zo blijkt uit het tevredenheidsonderzoek van het LAKS: 56% op het vmbo is positief over de veiligheid. Van de vwo-scholieren is 84% positief.

Twee jaar geleden waren de percentages bij het vmbo ook al zo, stelt het LAKS. Pestgedrag, agressie, intimidatie en slechte sfeer zijn de boosdoeners, volgens Anouk Gielen, de voorzitter van het scholierencomité. 

Geen verbetering

'De onveiligheidsgevoelens zijn nauwelijks gedaald ondanks allerlei protocollen en plannen. Een nieuwe wet lost weinig op. Scholen moeten er in de klas over gaan praten met de leerlingen. Klaas Hiemstra van de Stichting School & Veiligheid: 'Het is onthutsend dat op dit punt geen verbetering blijkt. Er moet iets gebeuren: dit is verontrustend.'

Volgens landelijke rapporten gaat het wel iets beter met het vmbo, maar dat blijkt niet uit de LAKS-monitor. Leerlingen zijn bij een groot aantal onderwerpen meer ontevreden dan anderen over voorzieningen, toetsen, inspraak en sfeer. Gielen: 'Dit is schokkend. Het vmbo krijgt minder aandacht en wordt als minderwaardig beschouwd, en dat wordt dan ook zo gevoeld.'

Best tevreden

Over het algemeen zijn de middelbare scholieren in Nederland best tevreden. Zij beoordelen hun school gemiddeld met een 7. Ook de docenten doen het goed in hun ogen. Ruim 70% van de scholieren beoordeelt hen (zeer) positief.

Anderen lazen ook: Veel banen voor mbo'ers in de techniek en zorg.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten