veilig fietsen

Veilig(er) fietsen doe je zo!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Het aantal verkeersongelukken en -doden op kruispunten neemt toe. Van de 250.000 ongelukken in de afgelopen drie jaar waarbij mensen gewond raakten, waren bijna 16.000 er op kruispunten. Vooral fietsers zijn de klos, zo blijkt uit gegevens van politie en Rijkswaterstaat over de afgelopen drie jaar.

Het merendeel van de fatale ongelukken gebeurde binnen de bebouwde kom. Daar komen veel verschillende verkeersdeelnemers samen en vooral kwetsbare weggebruikers zoals fietsers zijn dan de pineut.

Waar dat precies door komt zou verder onderzocht moeten worden. 'Het zou kunnen zijn dat bijvoorbeeld fietsers vaker hun smartphone gebruiken. Het kan ook zijn dat automobilisten op een aantal punten wat harder gaan rijden, maar dat weten we allemaal nog niet', vertelt Hoogleraar transportbeleid Bert van Wee van de TU Delft aan RTL Nieuws

Veilig fietsen

Je doet er als fietser sowieso goed aan om extra goed op te letten. Op je eigen gedrag in het verkeer, maar ook op het gedrag van anderen. Een aantal tips hoe je dat het beste doet:

1. Het is belangrijk dat je goed kunt remmen. Laat je remkabels daarom regelmatig nakijken op rafels of breuken.
2. Controleer je verlichting. Dynamo's gaan vaak slippen op het wiel en dan verroest of breekt de bedrading nogal snel. Je kunt bijvoorbeeld beter goed zichtbare LED-verlichting op batterijen gebruiken. En wanneer je stilstaat ben je steeds zichtbaar voor de rest van het verkeer!
3. Check het profiel van je banden. Met gladde banden slip je namelijk sneller en val je ook eerder. Je doet er ook slim aan om de banden wat slapper te maken in de winter. Daarmee krijg je meer grip op de weg. Let er wel op dat je de banden ook weer niet te zacht maakt, dan wordt vooral het trappen zwaarder en fiets je niet veiliger. En het klinkt misschien gek, maar het is slim om ook overdag met je lampen aan te fietsen. Dan zien andere weggebruikers je beter.
4. Zet je zadel iets lager dan normaal. Zo kun je sneller en makkelijker met je voeten bij de grond.

veilig fietsen

5. Sinds juli dit jaar krijg je een boete van 95 euro voor appen op de fiets. Fiets dus gewoon met twee handen aan je stuur.
6. Ga er niet vanuit dat je altijd voorrang krijgt, ook al kom je van rechts.
7. Draag iets van kleding met reflecterende strepen.
8. Is het koud? Zorg dan dat je het lekker warm hebt. Kou kan je namelijk afleiden.
9. Let zelf ook goed op wat andere mensen doen in het verkeer. Ook zij hebben last van natte of gladde wegen.

Anderen lazen ook: 9 tips om veilig vuurwerk af te steken.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren