Veiligheidsspeld tegen racisme

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Hoe kun je laten zien dat je tegen vreemdelingenhaat bent? Door een veiligheidsspeld op je kleren te prikken. Tenminste, zo doen sommige Britten dat nu het racisme in hun land is toegenomen na de Brexit. De safetypin is hun simpele woordeloze tegengeluid.

Immigratie was één van de speerpunten uit de pro-Brexit-campagne. Doordat er zoveel vluchtelingen zijn gaat het economisch minder goed met ons land, beweerden sommige Leave-politici. Als we uit de EU stappen, krijgen we de controle over onze grenzen terug. Dan kunnen we zelf bepalen hoeveel migranten we ons land binnenlaten, aldus pro-Brexit-politici.

Scheldpartij
Nu het Brexit-kamp het referendum gewonnen heeft, neemt het aantal meldingen van racisme opeens flink toe. In de week na Brexit is het aantal aangiftes van vreemdelingenhaat met 57% toegenomen. Het werkelijke aantal zal nog hoger liggen, want niet iedereen die te maken krijgt met racisme gaat ermee naar de politie. De afgelopen dagen zijn bijvoorbeeld gebouwen van Poolse instellingen beklad met leuzen. En in het openbaar vervoer worden mensen lastiggevallen en krijgen ze te horen dat ze 'op moeten rotten'. Dit filmpje van een scheldpartij in een tram in Manchester is daar een voorbeeld van:

Racial abuse on a tram in Manchester (Subtitled) - June 28th, 2016

De Britse politie heeft inmiddels twee jongemannen en een tiener opgepakt die betrokken zouden zijn geweest bij dit incident. Het filmpje ging razendsnel rond op social media en leidde tot veel ophef.

Tegenactie
Veel Britten vinden het opgelaaide racisme vreselijk. De dertigjarige Twitter-gebruiker Allison uit Londen wil er iets tegen doen en ze zet social media in om zoveel mogelijk medestanders te krijgen. Haar idee? Ze bedacht #safetypin. Doe een veiligheidsspeld op je kleren, als stil signaal dat je tegen racisme bent. 'Zo laat je zien dat mensen gewoon naast je in de bus kunnen gaan zitten zonder dat ze bang hoeven te zijn dat ze lastiggevallen worden', zei Allison tegen de Amerikaanse zender CNN. Allison vindt trouwens dat je niet alleen stil moet protesteren, maar ook in actie moet komen als je iets ziet gebeuren.

Steeds meer mensen ondersteunen de actie en posten onder de hashtag foto's van hun eigen veiligheidsspeld en hun ervaringen ermee.

Maar niet iedereen is overtuigd van het nut van de actie. De Britse journalist en tv-presentator Piers Morgan bijvoorbeeld heeft z'n twijfels.

Haat-tweets
Inmiddels ondervindt Allison ook een nadeel van het in actie komen en je nek uitsteken. Ze ontvangt haat-tweets. Maar Allison is niet van plan zich daardoor te laten intimideren. Ze retweet de haters en voorziet ze van vrolijk en grappig commentaar. En ze blijft achter haar actie staan. Want, zegt ze in een tweet: Hoe je ook gestemd hebt, we kunnen allemaal opstaan tegen deze golf van geweld in mishandeling van EU-inwoners en migranten. En dat ze Piers Morgen heeft weten te ergeren? Dat is wat Allison betreft de 'icing on the cake'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren