Pegida demonstratie

Verbod Pegida-demonstratie in Eindhoven, hoe zit dat?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

De extreem-rechtse groepering Pegida wil komende donderdag demonstreren in Eindhoven. Met vlaggen en 'Mohammed-cartoons' willen ze laten zien dat ze tegen islamisering en geweld door moslims zijn. Burgemeester John Jorritsma verbiedt de demonstratie uit angst voor ernstige chaos. 3 vragen over deze groepering en hun demonstratie.

1. Waar staat Pegida voor?

Pegida staat voor Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het Avondland en is een Duitse protestbeweging. Naar eigen zeggen demonstreert de groep tegen de islam en de islamisering van Duitsland en Europa.

2. Waarom willen ze donderdag protesteren?

Pegida wilde eigenlijk afgelopen zondag demonstreren, maar kreeg daar geen vergunning voor. Volgens de burgemeester van Eindhoven kwam die aanvraag te laat binnen. De zondag daarvoor was er bij de Al-Fourqaan moskee een confrontatie tussen zo'n twintig Pegida-leden en honderden buurtbewoners. Bewoners gooiden met stenen en andere voorwerpen. Deze rellen leidden tot vernielingen aan onder meer auto's in de buurt van de moskee. Tien tegendemonstranten werden opgepakt, vier politiemensen raakten licht gewond.

Pegida moest de demonstratie afbreken, maar liet weten het daar niet bij te laten zitten.

Pegida demonstratie
Tegendemonstranten en politie tijdens de demonstratie van Pegida gaan de confrontatie met de politie aan bij de Al-Fourquaan moskee.

3. Waarom wil burgemeester Jorritsma de demonstratie verbieden?

Omdat de confrontatie bij de Al-Fourqaan moskee tussen zo'n twintig Pegida-leden en honderden buurtbewoners uit de hand liep wil de burgemeester nu geen toestemming geven voor een nieuwe demonstratie. 'Ook het feit dat Pegida de demonstratie laat plaatsvinden gedurende het Suikerfeest, leidt tot veel onbegrip en weerstand binnen de moslim-geloofsgemeenschap', aldus de burgemeester.

Anderen lazen ook: Ophef om hakenkruis in Duitsland, hoe zit dat?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren