Nationaal Museum Rio de Janeiro

Verdriet en woede in Brazilië over afgebrand museum

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Er waren miljoenen unieke voorwerpen en overblijfselen uit oude culturen te zien. Afgelopen zondag ging het Nationaal Museum in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro in vlammen op. Brazilianen zijn verdrietig, maar ook boos. 3 vragen (en antwoorden) over deze ramp.

1. Wat was het voor museum?

Het gebouw van het Nationaal Museum in Rio de Janeiro stamde uit 1803. Het was eerst een paleis voor leden van de koninklijke familie en daarna een museum. De museumcollectie - een van de grootste wetenschappelijke en historische collecties van Zuid-Amerika - bestond uit zo'n twintig miljoen voorwerpen en documenten. Je kon er geprepareerde dieren en planten, mummies, dinosaurusbotten en allerlei overblijfselen uit oude culturen van Zuid-Amerika bekijken. Van de collectie is bijna niets over.

2. Hoe onstond de brand?

Dat is nog onduidelijk. Er wordt gesproken over losse elektriciteitsdraden die mogelijk kortsluiting hebben veroorzaakt. 

3. Wat zijn de reacties?

Veel Brazilianen zijn verdrietig omdat er zoveel kostbare en unieke voorwerpen verloren zijn gegaan. Ze zijn ook boos omdat ze vinden dat de regering het museum al jaren verwaarloosde. De Volkskrant  schrijft dat het museum sinds 2015 nog maar 60 procent van het geld kreeg dat nodig was voor onderhoud. Verschillende zalen waren al gesloten en de brandblusinstallatie werkte niet.

Volgens veel media kon de brandweer de brand niet snel genoeg blussen omdat de waterkranen het niet deden. Nog een voorbeeld van verwaarlozing van openbare voorzieningen door de regering, zo schrijven de kranten. Voor de Olympische Spelen in 2016 zijn miljoenen uitgegeven en nu is het geld op, is het commentaar.

7Days sprak met wetenschappelijk directeur Koos Biesmeijer van Naturalis: 'Ik snap helemaal dat mensen erom huilen, want het museum was de schatkamer van Brazilië. Een enorme bron aan unieke kennis is in rook opgegaan en komt nooit meer terug.'

Een Braziliaanse columnist beschreef de ramp als 'een soort nationale zelfmoord'. 

Bernardo MelloFranco 1536065583

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Help, jongeren in het museum.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren