Jeugdzorg nodig

Verplicht in therapie? Ook dan moet je lang wachten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Wie van de rechter een celstraf krijgt, moet meteen de gevangenis is. Maar jongeren die van de rechter verplicht in therapie moeten, wachten soms wel een jaar op die psychische hulp. Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant. Het Openbaar Ministerie wil hier snel verandering in zien.

Eind juni werd al bekend dat jongeren met psychische problemen vaak erg lang moeten wachten op de juiste hulp. Dit komt doordat sinds 2015 de gemeenten zelf de jeugdzorg moeten regelen. En daar is vaak te weinig geld voor.

Sneller weer de fout in

Uit een rondgang van de Volkskrant blijkt dat dit ook geldt voor jongeren die van de jeugdrechter verplichte therapie opgelegd hebben gekregen, bijvoorbeeld tegen agressie of drugsgebruik. Het gaat om zo’n zevenhonderd jongeren per jaar. Uit onderzoek blijkt dat therapie in veel gevallen helpt om herhaling te voorkomen. Jongeren die geen hulp krijgen, gaan sneller weer de mist in.

In gesprek

Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland wil dat hier verandering in komt. ‘Na de zomer gaan de jeugdreclassering, de Raad voor de Kinderbescherming en het Openbaar Ministerie met de gemeenten praten over het aanbod van jeugdhulp en de behoeften van de strafrechtketen’, zegt een woordvoerder tegen de Volkskrant. ‘Veel partijen zijn ermee bezig. Als de rechter een therapie oplegt, is die blijkbaar nodig en dan moet het ook gebeuren. De gemeenten moeten dat regelen.’

Ingekochte zorg

Een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten bevestigt het aanstaande gesprek tegenover de krant. ‘Zo horen wij van justitie aan welke jeugdhulp behoefte is en geven wij hun beter zicht op welke zorg is ingekocht.’

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Wachtlijsten psychische hulp voor jongeren, waarom is dat? of Jeugdpsychiaters niet tevreden over kwaliteit van hun vak.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren