Foto: ANP

Vijf vragen over alwéér een Project X-feest

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Gitte Hessels
Gitte
Hessels

Zes jaar geleden was het al raak in Haren: daar liep een Project X-feest toen flink uit de hand. Nu gaat het opnieuw over zo'n feest: wordt Katwijk de place to be? Een uitnodiging van Noor (16) zorgt voor veel gedoe. Vijf vragen en antwoorden.

Nog even over Haren: wat gebeurde daar ook alweer?

Merthe (15) wilde haar verjaardag vieren en stuurde via Facebook een uitnodiging naar haar vrienden. Omdat-ie openbaar stond, kon iedereen het zien. Binnen een dag werd-ie 16.000 keer gedeeld op Facebook. Duizenden mensen zeiden dat ze naar het 'feest' wilden komen. En dat deden ze ook.

Haren veranderde voor één avond in een puinhoop. Veel mensen hadden gedronken en het sfeertje sloeg al snel om in het dorp: verkeersborden werden gesloopt, ramen gingen kapot en er werd gevochten. Het verjaardagsfeest van Merthe liep onbedoeld uit op een heftige relpartij. Schade? Een kwart miljoen euro. Tegenwoordig gaat het goed met Merthe en kan ze weer anoniem over straat.

Hoe kon het daar zó uit de hand lopen?

Dat kwam vooral omdat er helemaal niets te doen was in het dorp. De jongeren die naar Haren kwamen hoopten op een knalfeest, maar dat was er helemaal niet. Ze liepen doelloos rond en gingen op zoek naar wat spanning. Door nog meer te drinken, een fikkie te stoken, met dingen te gooien of in lantaarnpalen te klimmen.

En de politie dan? Die had pas laat door dat er écht zoveel mensen naar Haren kwamen en greep toen pas in. Er werden 500 politieagenten en 250 ME'ers naar Haren gestuurd, maar die konden niet voorkomen dat er flinke rellen uitbraken.

Wat is er nu dan aan de hand in Katwijk?

'Vrijdag feest bij mij, iedereen mag komen’, liet de jarige Noor (16) haar vrienden weten via Snapchat. Via één van haar vrienden is haar uitnodiging ook op Facebook terechtgekomen. Hetzelfde gebeurde als zes jaar geleden: hij werd duizenden keren gedeeld. Meer dan 8000 mensen zeiden gisteren al dat ze vrijdag naar Katwijk zouden gaan.

En nu?

De politie kreeg tips binnen over het feest en ging bij Noor langs om met haar en haar ouders te praten. Noor blies haar feest af en Facebook heeft het evenement ondertussen ook verwijderd. De vraag is of dat helpt, want er bestaan ook al groepsapps waarin afspraken worden gemaakt om naar het feest te komen en in te drinken.

Gaat het vanavond weer zo uit de hand lopen?

Waarschijnlijk niet. De politie is nu in ieder geval wel goed op de hoogte en neemt serieuze maatregelen. De burgemeester van de stad is heel duidelijk: ‘Er is geen feest, er komt geen feest en er wordt strikt gehandhaafd’, zegt-ie. En wie tóch komt heeft een probleem, benadrukt hij. Grote kans dat je dan een nachtje in de politiecel mag slapen.

Anderen lazen ook: Project X in Brazilië.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren