Regenboogvlag

Vlaggen als protest tegen Nashville-verklaring

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Afgelopen weekend ontstond flink ophef over de zogenaamde 'Nashville-verklaring'. Onder andere SGP-leider Kees van der Staaij bleek zijn handtekening te hebben gezet onder dit Amerikaanse document, waarin staat dat christenen homoseksualiteit zouden moeten afwijzen. Bij een aantal kerken, gemeentehuizen en universiteiten wappert sinds gisteren de 'homovlag'. De regenboogkleuren zijn een statement tegen de 'Nashville-verklaring'.

Het Nashville-Statement is een tekst die in 2017 in de Amerikaanse stad Nashville werd gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de grootste protestantse kerk in de Verenigde Staten.

Verkeerd

In het document staat hoe christenen moeten omgaan met het geloof, maar ook met zaken als het huwelijk en seks. Volgens de Nashville-verklaring zijn homoseksualiteit, genderneutraliteit en transgenderisme tegennatuurlijk en verkeerd. Het huwelijk zou alleen bedoeld zijn voor een 'levenslang verbond tussen één man en één vrouw'. Ook suggereren de schrijvers dat homoseksualiteit 'te genezen' zou zijn.

Mensenrechten

Tegenstanders van de Nashville-verklaring vinden het stuk een uiting van homohaat. Afgelopen dagen ontstond in Nederland ophef toen bleek dat Tweede Kamerlid en SGP-leider Kees van der Staaij er zijn handtekening onder heeft gezet. Hij kreeg ook kritiek van zijn politieke collega's. Ze vinden dat een parlementslid een tekst die ingaat tegen de grondwet en de mensenrechten, niet zou mogen ondertekenen.

Als protest tegen deze verklaring werden gisteren op verschillende plaatsen in Nederland regenboogvlaggen uitgehangen. Ook bij protestantse kerken. Volgens de Volkskrant  zijn er Nederlandse ondertekenaars die hun handtekening ondertussen hebben ingetrokken.

Regenboogvlag
De Keizersgrachtkerk in Amsterdam 
Regenboogvlag
De Oranjekerk in Amsterdam

Anderen lazen ook: Verborgen 'homovlag' in Rusland.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren