vluchtelingen juwelen cash geld denemarken
Dossier vluchtelingen

Vluchtelingen moeten spaargeld inleveren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thom
Hofstede

Denemarken heeft dinsdagavond voor het eerst gebruik gemaakt van een nieuwe omstreden wet. Van vijf Iraanse asielzoekers werd bij aankomst 10.750 euro ingenomen: dat geld gaat de overheid gebruiken voor hun opvang.

Volgens de wet, die in februari inging, moeten asielzoekers geld en sieraden ter waarde van meer dan 10.000 kroon (1344 euro) inleveren, als bijdrage voor hun opvang en levensonderhoud. De politie mag vluchtelingen fouilleren en hun bagage doorzoeken op waardevolle spullen. 

De vijf Iraniërs waren met valse papieren in Denemarken aangekomen, waar ze asiel wilden aanvragen. Er was veel ophef over de wet, die met een ruime meerderheid werd aangenomen. 

Waarom wilden voorstanders deze wet? 
Vluchtelingen kosten geld. Een vluchteling heeft immers onderdak, voedsel, een wc en douche nodig. De Deense overheid wil hier niet voor betalen, dus kwam ze met het volgende plan op de proppen: door dure spullen in te leveren, betalen de vluchtelingen hun voorzieningen zelf. Behalve als ze volkomen blut zijn en echt niet zelf kunnen voorzien in hun behoeften. Voorwerpen zoals smartphones, horloges en trouwringen mogen ze wel gewoon houden.

Deense woordvoerders denken dat mensen in andere landen geen idee hebben hoe gastvrij Denemarken is voor de vluchtelingen. 'Wij vinden dat iedereen in ons land recht heeft op welvaart, maar dat je - wanneer je de middelen hebt - voor jezelf moet betalen,' vertelde de Deense premier Lars Lokke Rasmussen tegen de krant Politiken.

Ondanks deze belofte van welvaart hebben tot nu toe slechts twintigduizend vluchtelingen ervoor gekozen om in Denemarken te blijven. Tweehonderdduizend vluchtelingen besloten door te reizen naar Zweden.

vluchtelingen

Waarom wilden de tegenstanders dit niet? 
Zowel in binnen- als buitenland werd geschokt gereageerd op het wetsvoorstel. Op (sociale) media wordt het plan vergeleken met het nazisme, waarbij de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog de bezittingen van Joden innamen.

Vluchtelingen hebben doorgaans weinig geld of waardevolle spullen bij zich. Als je halsoverkop naar Denemarken moet vertrekken heb je een klein probleem: in je basisbehoeften (simpele maaltijden en een logeerplek) zal de overheid wel voorzien, maar daarna moet je met vierhonderd euro een nieuw bestaan opbouwen. Dat is niet genoeg.

De vergelijking dat Denemarken nu dezelfde regels hanteert als het oude azi-Duitsland, wordt door de liberale regering ontkend. 'We hanteren dezelfde gebruiksregels voor ieder ander die om een uitkering vraagt: als je - als Deense werkloze - voor meer dan tienduizend kronen (1340 euro) aan kostbaarheden bezit, ontvang je geen uitkering,' vertelt de Deense minister van immigratie Inger Stojberg. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren