'Volk zonder vrienden' wordt op een eiland gezet

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Bangladesh gaat 100.000 Rohingya-vluchtelingen verhuizen naar een afgelegen eiland voor de kust. Er zijn zó ontzettend veel vluchtelingen dat de regering geen idee meer heeft waar ze heen moeten.

Mensenrechtenorganisaties vinden het een afschuwelijk plan. Human Rights Watch zei dat het een ‘humanitaire catastrofe in de maak’ is.

Het eiland

Het eiland Thengar Char ligt zo'n 60 kilometer van de Bengaalse kust. Het ligt grotendeels onder zeeniveau en er zijn geen dijken, waardoor het risico op overstromingen heel groot is. Er is op het eiland helemaal niks. Geen wegen, geen water en geen elektriciteit. De Bengaalse regering gaat nu zo snel mogelijk beginnen met het aanleggen van vluchtelingenkampen op het eiland. Bangladesh heeft zwaar te lijden onder de enorme Rohingya-vluchtelingenstroom vanuit Myanmar. Sinds augustus zijn ruim 600.000 Rohingya, een moslimminderheid in Myanmar, gevlucht voor het geweld van het leger daar.

De moslims in Myanmar, die daar Rohingya heten, voelen zich niet veilig in Myanmar. Hun huizen zijn in brand gestoken en tientallen mensen kwamen om door geweld. Wat is er aan de hand en wat weten we erover? Vier vragen over de Rohingya.

Wie zijn die Rohingya?

In Myanmar wonen zo’n 52 miljoen mensen. De meesten zijn boeddhist. Maar een kleine groep, ongeveer een miljoen, is moslim. Dat zijn de Rohingya. Al jaren worden zij gediscrimineerd. Volgens veel boeddhisten horen de moslims niet thuis in Myanmar. De meeste Rohingya kwamen er zo’n vijftig jaar geleden terecht toen ze vluchtten voor een oorlog in buurland Bangladesh. Veel Myanmarezen vinden dat ze best weer terug kunnen. De Rohingya hebben in Myanmar geen burgerrechten. Ze krijgen bijvoorbeeld geen paspoort en daardoor kunnen ze niet studeren, werken of reizen.

Waarom loopt de ruzie nu ineens uit de hand?

Het contrast tussen de regels die voor ‘gewone’ Myanmarezen en voor Rohingya gelden, is de afgelopen jaren alleen maar groter geworden. De stenge dictator die tot een paar jaar geleden in Myanmar de skepter zwaaide, is vervangen voor een iets democratischer regering. Maar de iets soepeler regels die bijvoorbeeld reizen en studeren mogelijk maken, gelden niet voor de Rohingya. Afgelopen weken liep de spanning in Myanmar daarover hoog op. Rohingya-strijders waren boos over de discriminatie en vielen politie- en legerposten aan. Het geweld werd daardoor nog erger en veel moslims voelden zich niet meer veilig. Nieuw is dat niet, maar het geweld is wel ineens weer heftiger dan in jaren. De Verenigde Naties noemde in 2009 de Rohingya al ‘het volk met de minste vrienden’ en stelde in een rapport vast dat ze één van de meest vervolgde minderheden ter wereld zijn.

Waar gaan de vluchtelingen heen?

Honderdduizenden Rohingya zijn inmiddels gevlucht. Lopend of met bootjes proberen ze naar Bangladesh te reizen. Maar ook in dat land zijn ze dus niet echt welkom. Bangladesh heeft de grens gesloten, waardoor er nog eens tienduizenden vluchtelingen vastzitten in een ‘niemandsland’, een strook tussen Bangladesh en Myanmar. Er zijn weinig andere landen om heen te vluchten, want ook India wil de groep vluchtelingen weghebben. Volgens de Verenigde Naties zijn de meeste vluchtelingen er slecht aan toe. Velen zijn gewond, uitgehongerd, uitgeput en getraumatiseerd. Hulpverleners doen er alles aan om zoveel mogelijk Rohingya te helpen met voedsel, kleding en tenten, maar dat is erg lastig omdat ze moeilijk bereikbaar zijn.

Moet de regering van Myanmar niet aangepakt worden?

Veel landen vinden van wel ja. Oud-VN-baas Kofi Annan, die een onderzoek leidt naar de situatie in Myanmar, riep de regering onlangs op om de Rohingya burgerrechten te geven, en geen buitensporig geweld te gebruiken. De regering van Myanmar ontkent de beschuldigingen. Journalisten mogen het land niet in dus het is lastig om te checken wat er precies gebeurt.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens 600.000 kinderen op de vlucht in Congo of Jongen (13) zingt voor vluchtelingen in de Vlaamce The Voice Kids.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren