Rijexamen

Voortaan 6 weken wachten voor rijexamen na ingreep

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

'Stop er maar mee. Dit lijkt nergens op.' Het gebeurt steeds vaker dat een rijexaminator dat zegt. De kandidaat mag dan rechtsomkeert maken naar de parkeerplaats, waar het examen begon. Nu mag je nog na twee weken opnieuw examen doen. Vanaf 29 oktober moet je zes weken wachten voordat je weer mag afrijden.

Het CBR meldt dat examinatoren in de eerste negen maanden van 2018 al 1.679 examens afbraken. Een woordvoerder van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen vertelt het AD waarom dat gebeurde: 'Omdat de kandidaat een direct gevaar vormde voor zichzelf, de meerijdende instructeur, de examinator en het overige verkeer.' 

Veilig

In juli kondigde het CBR al aan dat er een verplichte wachttijd van zes weken tot een volgend examen zou komen. (Die wachttijd was altijd minimaal twee weken). Volgens het CBR is die tijd nodig om 'slecht voorbereide kandidaten' op het niveau te krijgen waarop ze op een veilige manier examen kunnen doen.

Voordeel

Omdat het economisch beter gaat zijn er steeds meer mensen die hun rijbewijs willen halen, daardoor zijn de wachttijden voor een examen ook langer geworden.

De wachttijd van zes weken na een ingreep heeft volgens het CBR twee voordelen: het eerste is dat kandidaten die nog niet goed genoeg kunnen rijden, geen kostbare examentijd innemen. Het tweede voordeel is dat (hopelijk) meer mensen beter voorbereid naar het examen komen. Het aantal kandidaten dat meteen de eerste keer slaagt zou daardoor omhoog gaan. Nu is dat nog ongeveer de helft.

Anderen lazen ook: Rijbewijs halen? Theorie-examen kan nu ook 's avonds.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren