Diploma

Voortaan ook een diploma in het praktijkonderwijs

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Ook leerlingen in het praktijkonderwijs krijgen voortaan een diploma. Dat schrijft minister Arie Slob van onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer. Nu is het praktijkonderwijs de enige school in het voortgezet onderwijs waar je na afronding van de opleiding geen getuigschrift krijgt.

De minister wil leerlingen in het praktijkonderwijs 'de erkenning geven die zij verdienen'. Het praktijkonderwijs is bedoeld voor leerlingen voor wie het vmbo te zwaar is. Er zijn 175 scholen voor praktijkonderwijs en ongeveer 30.000 leerlingen. 

Werk

Een praktijkopleiding duurt meestal vijf jaar. In die tijd volgen leerlingen via een eigen ontwikkelplan theorie en praktijkvakken. Dat zijn bijvoorbeeld Nederlands, rekenen, techniek, dienstverlening, zorg, horeca of groen- en dierverzorging. 

Omdat leerlingen niet allemaal hetzelfde onderwijs krijgen, is er geen landelijk examen. Na het praktijkonderwijs gaat een groot deel van de leerlingen aan het werk. Anderen stromen door naar het mbo.

Diploma

Toch verdienen deze leerlingen volgens minister Slob aan het eind van hun middelbare schooltijd een bewijs van hun prestaties. 'Leerlingen in het praktijkonderwijs willen net als andere leerlingen laten zien wat zij kunnen', zegt hij.

Anderen lazen ook: Steeds minder leerlingen op het vmbo.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten