Vrouw speelt viool tijdens hersenoperatie

Vrouw speelt viool tijdens eigen hersenoperatie

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Bijzondere beelden uit een ziekenhuis in Londen. Een 53-jarige vrouw speelde op haar viool, terwijl ze werd geopereerd. Aan haar hersenen.

Het ziet er behoorlijk vreemd uit. Een vrouw die viool speelt terwijl chirurgen haar hersentumor verwijderen. Toch zijn de beelden echt. Voor de artsen was dit dé manier om te voorkomen dat de vitale delen in haar hersenen zouden beschadigen. 

Hart

De vrouw is violiste in een orkest. Vorig jaar hoorde zij dat de tumor in haar hoofd bleef groeien en verwijderd moest worden. Het gezwel zat dichtbij een gebied dat de fijne motoriek van haar linkerhand regelt. Turner vreesde dat ze na de operatie geen viool meer zou kunnen spelen. 'Het is mijn passie', zei ze daarover in de Britse pers. 'Ik speel al sinds mijn tiende jaar. Mijn hart breekt bij de gedachte dat aan spelen een eind zou komen.' 

Wakker

Daarom kwam de chirurg met een plan. Eerst ging Turner onder narcose en begonnen de artsen met de operatie. Halverwege werd de vrouw wakker gemaakt en gaven ze Turner haar instrument. Door haar muziek te laten maken, konden de chirurgen goed bijhouden of bepaalde delen van haar hersenen bleven werken. En dat lukte. Terwijl de vrouw rustig bleef doorspelen, werd haar tumor weggehaald. Ze mag binnenkort weer naar huis.

Bekijk hier de beelden van de operatie:

Sky News 1582125675

Het gebeurt trouwens vaker bij dit soort operaties dat patiënten gewekt worden. Meestal krijgen ze dan een taaltest. Die is ook bedoeld om te voorkomen dat de belangrijkste hersengebieden beschadigd raken.

Anderen lazen ook: Geen Blue Monday dankzij deze muziek

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren