Nederlandse kaas

VS maakt Nederlandse producten duurder

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

De VS heeft vanaf vandaag de belasting op veel Europese producten verhoogd, waaronder die op Nederlandse kaas. Dat mogen zij doen vanwege oneerlijke concurrentie in de vliegtuigwereld.

De VS neemt deze maatregel omdat ze vinden dat een aantal Europese landen hen geld verschuldigd is. Uit onderzoek van de Wereldhandelsorganisatie is namelijk gebleken dat vliegtuigproducent Airbus geld heeft gekregen van de Europese Unie, en dat is illegaal. Dat zorgt namelijk voor een oneerlijke concurrentiestrijd met fabrikanten in de VS. In totaal zou de concurrentie van Airbus de VS zo’n 7,5 miljard dollar hebben gekost.

Duurdere producten

Om dat bedrag te compenseren mogen de Amerikanen meer importbelasting vragen over Europese producten. Dat houdt in dat bedrijven meer belasting moeten betalen voor producten uit Europa, waardoor die producten duurder en dus minder aantrekkelijk worden voor de Amerikaanse burger. Uiteindelijk zal Europa daardoor minder producten kunnen verkopen aan de VS en dus minder geld verdienen.

Ook worst

Sommige Nederlandse kazen worden 25 procent duurder. En niet alleen kaas behoort tot de producten die getroffen duurder. Ook voor worst uit Europa moeten mensen meer betalen. In totaal verkoopt Nederland per jaar voor ongeveer 600.000 euro aan worst aan de VS. Op koekjes, zalm, koffie, wafels, alcohol en non-alcoholische dranken zit voorlopig nog geen extra belasting. Dat zou in de toekomst wel nog kunnen veranderen, want de VS mag totdat ze de 7,5 miljard hebben terugverdiend zelf bepalen waarop ze extra belasting vragen.

Anderen lazen ook: 5 vragen over Trumps nieuwe belastingswet.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren