vulkaan

Vulkaan op Bali barst bijna uit

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Katrien Hoekstra
Katrien
Hoekstra

De vulkaan Agung op het Indonesische eiland Bali staat op het punt van uitbarsten. Iedereen binnen tien kilometer van de vulkaan moet gauw weg.

De helling van de vulkaan Agung bestaat vooral uit rijstvelden en wat goedkope hotels. Inmiddels hebben veertigduizend mensen het gebied verlaten. Maar er zijn nog tienduizenden mensen daar. De politie probeert hen nu weg te sturen.

Vloeibare stenen

De vulkaan is echt wakker. Agung spuwt kilometers hoge rookpluimen van as en stoom uit. In de krater van de vulkaan is het magma al zichtbaar. Dit vloeibare gesteente dat onder het aardoppervlak zit, komt als lava naar buiten als de vulkaan eenmaal echt uitbarst. Dat is in 1963 voor het laatst gebeurd. Er kwamen toen meer dan duizend mensen om en veel dorpjes werden verwoest.

Aswolk

Het vliegveld op het eiland is voor de zekerheid gesloten. De as die in de rookpluimen zit, kan vliegtuigen beschadigen. Bovendien kunnen de piloten niet goed zien door de as.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Zo werkt een vulkaan.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren