Black Friday

Waarom laten we ons zo gek maken op Black Friday?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Lange rijen voor nog gesloten winkels, hordes mensen die zich naar binnen dringen om daar afgeprijsde spullen uit elkaars handen te trekken. Dat zijn beelden die je misschien kent uit Amerika. Ook in Nederland doen steeds meer winkels mee aan Black Friday . 3 vragen (en antwoorden) over de dag 'waarop je jouw slag kunt slaan'.

1. Wat is Black Friday?

Black Friday is in Amerika de vrijdag na Thanksgiving, een dag waarop veel Amerikanen beginnen met hun inkopen voor kerstmis. Vaak krijgen ze dan een extra vrije dag om te winkelen. Winkeliers en bedrijven spelen daarop in door die dag hoge kortingen te geven. 

Sommigen zeggen dat Black Friday stamt uit de tijd dat in de week voor Thanksgiving parades werden gehouden. Warenhuizen zouden zich daarbij hebben aangesloten met reclamecampagnes en aanbiedingen. Met Black Friday zou de politie in de jaren vijftig verwezen hebben naar de verkeersdrukte die daardoor ontstond.

Volgens anderen heeft Black Friday  te maken met de winst die winkeliers in de kerstperiode maken. Omdat verliezen vroeger met rode inkt werden geschreven en winstcijfers met zwarte, zou de uitdrukking gebaseerd zijn op het schrijven met de zwarte pen.

2. Sinds wanneer bestaat deze 'koopjesdag' ook in Nederland?

Sinds 2015 doen bedrijven in ons land mee. Eerst waren het vooral een paar grote bedrijven, maar de afgelopen jaren bedenken steeds meer winkels acties en kortingen voor Black Friday

3. Waarom laten mensen zich zo gek maken op deze dag?

Econoom Sandra Phlippen legt bij RTL Nieuws uit dat mensen hebberig worden van dure spullen die worden afgeprijsd: 'Ze werken als een rode lap op een stier.' Hoge kortingen zouden zorgen voor emoties als vreugde en geluk, maar ook voor de angst om iets mis te lopenDaarom storten we ons volgens haar zo massaal op koopjes.

Ze zegt ook dat veel mensen de winkel uitgaan met véél meer dan ze bedacht hadden om te kopen. Kortom, laten we ons niet gewoon flessen op Black Friday? Bekijk hier een item van RTL Nieuws

Megadrukke Black Friday in Amerika - RTL NIEUWS

Anderen lazen ook: Wat is dat eigenlijk, Thanksgiving?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren