regen

Waarom ruikt regen zo lekker?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

Ben jij deze week al natgeregend, of heb jij geluk en weet je steeds net tussen de buien door te glippen? Een klein voordeel van al die druppels: De lucht ruikt er zo lekker door. Hoe komt dat nou?

Na regen komt... een lekkere geur. Die geur is moeilijk te omschrijven, maar waarschijnlijk herken je het direct. Amerikaanse wetenschappers bedachten zelfs een naam voor dit natuurfenomeen: petrichor.

Bacteriën

Als het lang droog is geweest, is de geur het sterkst. Dat heeft alles te maken met de bodem. Als het heel lang droog is, ontstaan er bacteriën in de grond. Bij een neerploffende regendruppel worden die bacteriën opgenomen door de druppel. Als die druppel weer verdampt, worden die bacteriën mee de lucht in genomen. En dat ruik je!

In dit filmpje kun je zien hoe het werkt. Je ziet de druppel op de grond terecht komen. Daaruit ontstaan allemaal heel kleine druppeltjes die de lucht weer ingaan en de geur meenemen.

Rainfall can release aerosols, high-speed video shows

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Hoe ontstaat een regenboog? of Regenbuien van methaan, helium en diamanten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren