biggetje

Waarom sommige dingen schattig zijn en andere niet

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Stel je voor, een kitten in een klein mandje. Ik weet bijna zeker dat je op dit moment (in je hoofd) ‘awh!’ zegt. Hoe kan dat?

Mensen vinden bijna allemaal dezelfde dingen schattig. Een klein biggetje is heel lief, maar een groot everzwijn niet. Onderzoeker Konrad Lorenz zocht uit hoe dat kan. Hiervoor maakte een lijstje van kenmerken die mensen schattig vinden:

  • Groot hoofd in vergelijking tot het lichaam
  • Groot voorhoofd
  • Grote ogen
  • Ronde wangen
  • Kleine kin
  • Kleine neus

Probeer dat lijstje maar eens naast een baby te leggen. Ronde wangen? Check! Klein neusje en kinnetje? Check! Daarnaast worden baby’s geboren met ogen die al even groot zijn als de ogen die ze zullen hebben als volwassenen. Dus grote ogen? Check!

Pexels

Kleine voorwerpjes

Lorenz kwam erachter dat deze kenmerken niet alleen gelden bij baby’s of dieren. Maar dat we grote ogen of een kleine neus ook schattig vinden bij andere voorwerpen. Een klein autootje bijvoorbeeld, of een klein tafeltje. Door het kijken naar dingen met deze kenmerken maken onze hersenen dopamine aan. Hierdoor voelen we ons ineens super gelukkig en willen we door blijven kijken, aaien en kroelen.

Maar waarom?

Het antwoord op deze vraag vinden we terug in de evolutie. We willen namelijk overleven en onze genen doorgeven. En hoe doen we dat? Door baby’s te maken en later op te voeden tot volwassen mensen. Volgens biologen zijn we sneller geneigd te willen zorgen voor schattige dingen. Baby’s en dieren herinneren ons er dus aan dat we voor hen moeten zorgen. Misschien hadden we dat niet gedaan als die baby niet schattig was geweest.

Dus dat is waarom we massaal kleine dingen schattig vinden. Ze lijken op mensen baby’s en onze hersenen worden blij van deze kenmerken. En kleine dingen zijn gewoon schattig.

Daarom nog een filmpje met de meest schattige dieren:

Top 15 Cutest Baby Animals

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Cringen, waarom doen we het eigenlijk of Dit is waarom likes je zo'n goed gevoel geven.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden