Foto: ANP

Waarom is Turkije-correspondent uitgezet?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

'En dan zit je ineens in het vliegtuig naar Nederland. Ongewenst persoon verklaard in Turkije', twitterde de Nederlandse journalist Ans Boersma (30) donderdag. Waarom moest ze zo snel het land uit? 

1. Wat is er gebeurd?

Boersma, die sinds twee jaar als correspondent in Turkije werkt voor het Finacieele Dagblad en Trouw, had een afspraak op het kantoor van de Vreemdelingendienst voor de verlenging van haar verblijfsvergunning. Direct na haar aankomst op het kantoor werd ze gearresteerd en naar een politiebureau gebracht. Daar kreeg ze te horen dat ze op het vliegtuig gezet zou worden en dat ze een jaar niet meer in Turkije mocht komen. Tijd om spullen te halen kreeg ze niet en ze moest de nacht doorbrengen op het bureau. 'Ik wil niet weg. Mijn leven is hier. Wat moet ik in Nederland doen?', reageerde ze.

Ans Boersma 1547803701

2. Waarom is Boersma uitgezet?

Turkije is een van de landen ter wereld waar zoveel journalisten worden vastgehouden. De journalist denkt zelf dat deze zaak waarschijnlijk niet met haar journalistieke werk te maken heeft, maar met haar privéleven. Ze maakte donderdag bekend dat ze in 2015 een relatie had met een Syrische man. Kort daarna werd bekend dat hij banden zou hebben met de terroristische organisatie Jabhat al Nusra. De 32-jarige man werd in september 2017 opgepakt in Nederland en zit nog steeds vast.

Boersma is zelf geen verdachte van een terroristisch misdrijf, maar ze wordt wel verdacht van valsheid in geschrifte. Volgens het tv-programma Nieuwsuur zou ze haar ex aan valse papieren hebben geholpen voor zijn visum. Daarmee kreeg hij een Nederlandse verblijfsvergunning. Hij zou daarvoor een vals paspoort hebben gebruikt. Boersma heeft zelf nog niet gereageerd op deze beschuldigingen.

3. Wat gaat er nu gebeuren?

In Nederland is met veel verontwaardiging op dit nieuws gereageerd. De hoofdredacteur van Het Financieele Dagblad zegt 'diep geschokt' te zijn. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken doet onderzoek naar de zaak en zoekt uit hoe de procedure rond de uitzetting is verlopen. Wat voor gevolgen dat heeft voor Boersma is nog onduidelijk. Volgens het FD kan zij in Nederland gaan en staan waar ze wil en is ze geen verdachte.

Anderen lazen ook: Hoe een week in Turkije je wereldbeeld kan veranderen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren