Wapens in de VS: de Democraten gaan erbij zitten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Het moet in de Verenigde Staten veel moeilijker worden om aan een wapen te komen. Dat vinden de Democraten tenminste. De Republikeinen zijn het daar niet mee eens. Om hierover een debat en een stemming af te dwingen, gingen de Democraten er woensdagavond maar bij zitten. Vijfentwintig uur lang.

Schietpartijen zoals die in Orlando kunnen alleen voorkomen worden als je de wapenwet aanpast. Dat zeggen de Democraten tenminste, met aan het hoofd president Obama. Maar in de Amerikaanse politiek zijn de Republikeinen sinds een tijdje in de meerderheid. En die denken daar heel anders over. Zij vinden dat Amerikanen zich moeten kunnen verdedigen, mét een wapen dus. 

Zitprotest
Maandagavond stemden de politici over de vraag of terreurverdachten aan wapens moeten kunnen komen. De twee partijen kwamen er niet uit en keurden elkaars voorstellen steeds af. Daarop besloten tientallen Democraten er woensdagavond bij te gaan zitten. Ze hielden een sit-in, een zitdemonstratie, en weigerden het Huis van Afgevaardigden (een soort Tweede Kamer) te verlaten. Dat hielden ze wel vijfentwintig uur vol. 

Foto: ANP

Debat en stemming
De 76-jarige politicus John Lewis, die in de jaren zestig vaker sit-ins deed als lid van de burgerrechtenbeweging, leidde de demonstratie. Hij vroeg zich af hoeveel rouwende vaders en moeders van slachtoffers van wapengeweld nodig zijn om een wetsverandering af te dwingen. ‘We zijn te lang stil geweest’, zei hij. De Democraten hoopten nog een debat en een stemming af te dwingen over een strengere vuurwapenwet. 

Geen wet, geen pauze...
De actie kwam vlák voor het begin van een reces (politieke vakantie) van een week. Onder het motto No Bill No Break (geen wet, geen pauze) lazen de Democraten de namen voor van de 49 slachtoffers die vielen bij de schietpartij in een homoclub in Orlando.

... maar ook geen debat
Van een nieuw debat kwam het tot dusver niet. De Republikeinen kondigden aan gewoon met het reces te beginnen en zetten de camera's, die alle debatten registreren, uit. Daarop pakten de Democraten hun telefoons om zelf verslag te doen via Twitter en Facebook.

President Obama liet op Twitter weten achter het protest te staan. 

Meer weten over waarom het in de VS zo lastig is om een wapenverbod in te stellen? Hier staat het helder uitgelegd.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren