Charlottesville

Wat gebeurde er in Charlottesville?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Bij een aanslag in Amerika is afgelopen weekend een vrouw om het leven gekomen. Tientallen mensen raakten gewond. Wat gebeurde er precies?

De aanslag werd gepleegd door een 20-jarige man. Met een auto reed hij in op een groep demonstrerende mensen in Charlottesville. De dader sloeg op de vlucht, maar werd even later opgepakt door de politie.

Standbeeld

Vanaf vrijdag zijn er demonstraties in de Amerikaanse stad. De aanleiding is een standbeeld van generaal Robert E. Lee. Hij was de baas van het leger van de zuidelijke staten tijdens de Amerikaanse burgeroorlog, ruim honderdvijftig jaar geleden. Hij was vóór slavernij en vond dat het destijds niet afgeschaft moest worden. Veel mensen ergeren zich aan het standbeeld omdat de ideeën van de generaal racistisch waren. Het beeld zou daarom worden weggehaald.

Demonstraties

Niet iedereen is het daarmee eens. Een grote groep nationalisten wil dat het standbeeld van de generaal blijft staan. Ze kwamen daarom dit weekend massaal in actie. De honderden extreemrechtse demonstranten liepen rond met fakkels en spandoeken. Ook veel tegenstanders van het standbeeld kwamen vervolgens op de been. Het gevolg: rellen tussen voor- en tegenstanders. 

Charlottesville

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Meer demonstranten dan fans in Trump-weekend of 4 op de 5 jongeren vinden Zwarte Piet niet racistisch.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren