Maan

Wat is het doel van al die onbemande maanmissies?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Het wordt druk op de maan. De Verenigde Staten, China, India én Israël sturen er dit jaar robotkarretjes naartoe. Het doel van deze onbemande maanmissies? Meer te weten komen over dit geheimzinnige hemellichaam.

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat de eerste mens voet op de maan zette. Op 20 juli 1969 deed astronaut Neil Armstrong die giant leap for mankind. De paar jaar daarna volgde nog een paar bemande maanvluchten, maar al snel verdween de interesse voor deze peperdure missies.

Nieuwe plannen

De laatste jaren hadden ruimtevaartorganisaties hun pijlen gericht op het verre Mars. Toch hebben de VS en Rusland nieuwe plannen voor maanvluchten met bemanning. Die zouden vanaf 2022 moeten vertrekken. En dan zijn er nog miljardairs zoals Elon Musk (Tesla ) en Jeff Bezos (Amazon) met hun eigen ruimtevaartbedrijven. Musk droomt al jaren van een raketservice voor ruimtetoeristen. En als het aan Bezos ligt, wordt de maan straks gewoon een kolonie van de aarde. Hieronder vind je de vier maanmissies in 2019:

1. Israël

Vlag

Missie: Beresheet
Lancering: 19 februari
Doel: de zwaartekracht op de maan meten.
Israël gaat dit jaar voor het eerst naar de maan. Het commerciële bedrijf SpaceIL wil er onderzoek doen naar zwaartekracht. Die is er op de maan veel minder dan op aarde. Alles weegt er zes keer minder en voorwerpen vallen er zes keer langzamer naar beneden. Het doel: uitvinden wat die zwaartekracht te maken heeft met de ontstaansgeschiedenis van de maan. 

2. India

Vlag

Missie: Chandrayaan-2
Lancering: april 2019
Doel: het maanoppervlak onderzoeken
Net als Israël is ook India een nieuwkomer in de ruimte. In 2008 stuurde het land voor het eerst een karretje naar de maan. Op de onontgonnen zuidpool werd toen ijs ontdekt. Dat vraagt om meer onderzoek en dat moet Chandrayaan-2 nu gaan doen. Want als er genoeg water op de maan is, dan komt het idee van een ruimtestation daar ook veel dichterbij. 

3. China

Vlag

Missie: Chang’e 5
Lancering: december 2019
Doel: bodemmateriaal verzamelen
Eind vorig jaar stuurden de Chinezen al de Chang’e 4 naar de achterzijde van de maan, de donkere kant die wij vanaf de aarde niet kunnen zien. Groot nieuws was toen dat aan boord van het ruimteschip na de landing een plantje was ontkiemd. In de extreme kou op de maan verschrompelde het sprietje helaas al snel. Tijdens deze nieuwe missie willen de Chinezen meer te weten komen over het maanoppervlak. Hun robot gaat daarom monsters verzamelen om mee terug te nemen naar de aarde. 

4. De Verenigde Staten

Vlag

Missie: Lunar Scout
Lancering: eind 2019
Doel: onderzoek doen naar de zwaartekracht.
Ook de Lunar Scout van het Amerikaanse bedrijf Moon Express gaat op de zuidpool van de maan landen. Aan boord zijn een telescoop en een zogenaamde retroreflector, die de zwaartekracht gaat onderzoeken. Verder neemt deze commerciële maanlander de stoffelijke resten van overleden mensen mee die de ruimte ingeschoten zullen worden. Wat zo’n onvergetelijke reis na je dood kost? Ruim twaalfduizend dollar!

Anderen lazen ook: Chinese maanlander landt op de achterkant van de maan.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren