Dossier IS

Wat je moet weten over Mosul

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien
Jansen

Weet jij waar Mosul ligt? Dikke kans van niet. Toch gebeurt daar deze week iets heel belangrijks: een grote aanval op terreurgroep IS. De media staan er vol mee, maar snap jij er geen snars van? Daar gaan we...

1. Mosul ligt in het noorden van Irak. En het is niet zomaar een dorpje, maar de op twee na grootste stad van het land.

2. Op dit moment is terreurgroep IS de baas in Mosul. Ze veroverden de stad ruim twee jaar geleden met slechts vierhonderd strijders.

3. Maandagochtend begon de Irakese regering met een grote aanval op IS. Vijftigduizend soldaten (afkomstig uit allemaal verschillende Irakese groepen) vormen een kilometerslange frontlinie.

4. Waar die strijders op dit moment precies uithangen, weet niemand zeker. Ze hebben in elk geval een paar dorpen om Mosul heen bevrijd, maar zijn waarschijnlijk nog niet bij de stad zelf aangekomen. De kans is groot dat de strijd weken of misschien zelfs maanden gaat duren.  

5. In Mosul wonen één tot twee miljoen mensen. Die zitten dus als ratten in de val. De Verenigde Naties waarschuwen voor ‘de grootste humanitaire catastrofe ter wereld van dit moment’.

6. Als IS écht weggaat uit Mosul, is heel Irak weer vrij. Toch juichen de Irakezen (nog) niet: IS is namelijk nog op volle sterkte in buurland Syrië. De islamitische strijders kunnen dus elk moment weer terugkomen in Irak.

7. Zelfs als IS uit Syrië verjaagd wordt, is de organisatie niet verdwenen. Deskundigen denken dat de groep dan ondergronds zal blijven bestaan.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten