Wat maakt je een jeugdcrimineel?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Om die vraag te beantwoorden kijkt justitie te vaak naar iemands (foute) vrienden, problemen op school en/of drugs. Dat terwijl hartslag, speeksel en bloed óók veel over probleemgedrag zeggen. Dat zegt het wetenschappelijk onderzoeksbureau WODC.   

Hartslag

Je hartslag zegt iets over hoe stressgevoelig je bent. Net als je zweethuishouding en ademhaling. Wie een lage hartslag heeft, zou eerder probleemgedrag kunnen vertonen. Interessant, vindt het WODC. Dus waarom worden die hartslag, zweterigheid en ademhaling van probleemjongeren niet wat vaker gemeten?  

Speeksel

Ook speeksel zegt veel. Door een speekseltest kun je meten hoeveel cortisol je in je lichaam hebt. Cortisol is een stresshormoon. Wie daar weinig van aanmaakt, is mogelijk asocialer en minder gevoelig voor straf. 

Bloed 

En hoe zit het met de glucosehuishouding? Dat kun je meten door bloedonderzoek. Wie weinig glucose in zijn lichaam heeft, verliest zijn zelfbeheersing mogelijk eerder. 

Puzzel

Zulke neurowetenschappelijke kennis vormt een deel van de puzzelstukjes die nodig zijn om menselijk gedrag te verklaren. Dat staat in het WODC-rapport, dat naar de Tweede Kamer gestuurd is. Daar kunnen behandelingen weer op afgestemd worden. Zo wordt bijvoorbeeld onderzocht of gevangenen minder agressief worden van voedingssupplementen zoals visvetzuren. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren