moving people
Agenda

Wat voor week wordt het?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline
Ancona

Misschien hikte je er gisteren nog tegenaan, maar vandaag is-ie toch echt begonnen. De nieuwe week! Wat staat er op de nieuwsagenda van 7 tot en met 13 september? Met deze week: gluren in het toekomstige optrekje van Willem-Alexander en Máxima, de mooiste meisjes van Nederland en duizenden miniatuurbeeldjes van vluchtelingen.

Koninklijk gluren
Het leek wel alsof het een show van dj Hardwell betrof, zó hard gingen de eerste kaartjes (oké, deze waren gratis, maar toch) waarmee je een kijkje kunt in nemen in Huis ten Bosch. Sinds het vertrek van Beatrix staat dit paleis leeg om te worden opgekalefaterd voor een slordige 60 miljoen euro. Vóór 2018 moet de boel tot in de puntjes perfect zijn: dan wil de koning er met zijn gezin gaan wonen. Maar vanaf vandaag mag de gewone Nederlander al even spieken. Alleen de Oranjezaal is te bekijken, dus denk niet dat je een sneak peek krijgt in Willems wc of zo. De rondleidingen in de eerste twee weken zijn zoals gezegd al uitverkocht (in wel geteld zes minuten), maar je kunt nog reserveren voor de overige rondleidingen tot en met 1 november. Te lui om van je eigen troon te komen? Kijken via Google Streetview kan ook.

In Madurodam is de verhuizing naar Huis ten Bosch al trouwens achter de rug

Wie is de mooiste?
Over schoonheid valt te twisten, maar wie maandag tot Miss Nederland wordt gekozen heeft toch flink wat munitie achter de hand (en een kroon met scherpe puntjes op haar hoofd). In ieder geval een heel jaar lang!


Prinsjesfestival
Volgende dinsdag is het Prinsjesdag en dus wordt deze week het Prinsjesfestival in Den Haag gevierd. Met Prinsjesdichter Typhoon die voor de opening zorgt op donderdag, een PrinsjesHatwalk, Prinsjesmarkt, Prinsjesfilm en Prinsjescabaret met Lebbis, André Manuel, Peter Pannekoek en Jan Jaap van der Wal. Hun teksten zijn toch vaak nét iets anders dan die je in de Troonrede hoort.

LuckyTV - Willem Alexander Prinsjesdag -Oefenen

Ook de koning is zich vast al op de grote dag aan het voorbereiden 

Weg met de nekklem
De politie moet stoppen met het gebruiken van de nekklem als arrestatiemethode, dat vindt activist Frank van der Linde. Donderdag is het kort geding (een rechtszaak) dat hij heeft aangespannen tegen het ministerie van Veiligheid en Justitie. Een paar maanden geleden werd de Arubaan Mitch Henriquez in het Haagse Zuiderpark met dezelfde greep aangehouden. Hij overleed de dag erna, zeer waarschijnlijk als gevolg van zuurstoftekort tijdens zijn arrestatie. Veel mensen ging toen boos de straat op en veroorzaakten rellen. Van der Linde zegt dat agenten de omstreden wurggreep ook tegen hem hebben gebruikt.

Bij een nekklem wordt de keel van een verdachte in de holte van de elleboog geklemd en wordt die dichtgeknepen zodat iemand rustig wordt

Apple-plannen
Het Apple-event van woensdag belooft bomvol te zitten. Eerder was al bekend dat de iPhone 6s en 6s Plus geshowd zullen worden en de iPad Mini 4. Maar nu gaan er geruchten dat ook de iPad Pro (met een 12-inch scherm zoals een MacBook) onthuld zal worden én iOS 9. Plus nieuwe Apple Watch Sport-bandjes en dat betekent dus weer werk aan de winkel voor deze twee fans. Want dan kunnen deze horlogehoedjes natuurlijk écht niet meer.

Moving people
Eind vorige week werden 10.010 miniatuurbeeldjes van vluchtelingen verspreid door Den Haag en Amsterdam. Het zijn reizende verhalenvertellers die je mag oppakken en verplaatsen zodat ze in heel Nederland hun verhaal kunnen vertellen. Tien vluchtelingen hebben model gestaan voor deze duizenden beeldjes, zoals Bahram (20) die in 2010 Iran ontvluchtte nadat zijn ouders overstapten van de islam naar het christendom. Alle verhalen lees je hier. Donderdag opent in het Humanity House in Den Haag een expositie over deze Moving People. Het is een project van Power of Art House dat zo aandacht wil vragen voor de miljoenen vluchtelingen wereldwijd.  

Moving People

Dam to Damascus
Van de hoofdstad van Nederland naar de hoofdstad van Syrië rennen. Dat is nogal wat, maar het is voor het goede doel: Syrië. Het gebeurt zondag op het Beursplein in Amsterdam op loopbanden (wel zo veilig). Teams van bedrijven, vrienden, BN’ers en renners van Run for Human Rights Watch rennen op loopbanden een marathon en strijden tegen elkaar om de beste tijd. Samen rennen ze virtueel naar Damascus en dat is te volgen op een groot scherm.

Uptown Funk Treadmill Dance - Carson Dean

Misschien een idee voor de volgende benefietrun op loopbanden?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren