gouden kalf
Agenda

Wat voor week wordt het?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline
Ancona

Geen stress, je hebt nog een hele zondag lang weekend. Maar van zondag op maandag is er, als het weer een beetje meewerkt, een maansverduistering te zien en die wilden we toch even gemeld hebben. Daarom de nieuwsagenda van de nieuwe week een dagje eerder! Wat staat er verder op de agenda van 28 september tot en met 4 oktober? Met deze week: 50 jaar 3FM, een belangrijk praatje van de koning in de VS voor de Verenigde Naties en dromers gezocht!

Maansverduistering
Je moet er errûg vroeg voor op, maar dan sla je wel een dubbelslag: een maansverduistering (dan valt de maan in de schaduw van de aarde) én een supermaan (als de maan het dichtst bij de aarde staat). Gevolg: een grote donkerrood gekleurde volle maan. De laatste keer dat deze twee dingen samenvielen was in 1982. Het weer kan er natuurlijk nog voor zorgen dat er geen mallemaan te zien is, maar de voorspellingen zijn gunstig. In Nederland begint de eclips om 02.11 uur. De totale verduistering duurt van 04.11 uur tot 05.24 uur. Om even voor half acht is de maan weer helemaal uit de schaduw van de aarde. En wie nog extra aanmoediging nodig heeft om op dit tijdstip naar de hemel te staan turen: de volgende verduisterde supermaan is pas in 2033.

De totale maansverduistering van 28 september 2015

WA praat bij de VN
Tijdens Prinsjesdag heeft-ie al even kunnen oefenen in de Ridderzaal, maar maandag moet hij écht aan de bak. Dan spreekt koning Willem-Alexander op de zeventigste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. En dan gaan het niet alleen over Nederland, maar over de hele wereld en worden grote onderwerpen als vrede, economische vooruitgang en mensenrechten besproken. Het is voor het eerst dat een Nederlands staatshoofd tijdens deze vergadering van zich mag laten horen. De koning is als twaalfde aan de beurt. Voor zich moet hij onder andere Barack Obama, Vladimir Poetin en de Franse president François Hollande dulden, maar koning Mswati III van Swaziland en koning Tupou VI van Tonga moeten nóg veel langer wachten. In totaal gaat een stoet van 196 sprekers de VN toespreken. Arme leden…

Speech Unicef Koning van de jeugd 2015!

Voor zo’n belangrijke speech kan zelfs een koning wat tips gebruiken, vooral als ze gegeven worden door spreekkoning Stijn Harder (15)!

Dier van het Jaar 2015
Er wordt gechanteerd met apenkoppen-drop, geklad op elkaars posters, elkaar de ogen uitgestoken met fanmail… Ja, de strijd is fel op de redactie van ons krantenbroertje Kidsweek. Vier redacteuren nemen de strijd voor ‘hun’ Dier van het Jaar-genomineerde wel heel serieus. Gelukkig kan vanaf woensdag weer iedereen aardig tegen elkaar doen, want dan wordt om even voor half vijf bekendgemaakt welk dier een jaar lang mag pronken met de titel Dier van het Jaar. Wordt het de superhond Sako, het aapje Rieke, pandamoeder Juxiao of de terror-oehoe? En reken maar dat de betreffende redacteur ook gaat pronken!
De strijd is goed te zien op onze koelkast... en ook online wordt geen middel geschuwd!

Dromers gezocht
Hé, zit niet zo te dromen! Krijg jij dat vaak naar je hoofd geslingerd en ben je zestien jaar of ouder? Dan kun je jouw dromen misschien laten uitkomen met de Be a Nelson Award. De prijs is er voor dromers die van aanpakken weten en niet alleen een mening over de wereld hebben, maar ook ideeën om die beter te maken. Meld je droom voor 15 oktober hier aan en maak kans op 1000 euro startgeld. Be a Nelson is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis die donderdag start en thema dit jaar is Tussen droom en daad.

Maand van de Geschiedenis oktober 2015

Dubbele dosis GTST
Je kunt het niets vinden of er verslaafd elke dag naar kijken: feit is dat GTST de langstlopende soap van Nederland is en donderdag haar 25ste verjaardag viert met een dubbele aflevering in Ierland. En geheel in de GTST-traditie loopt dat niet voor iedereen goed af. Niet zo gek ook met die rotsformaties en basalten kliffen aldaar.

De allereerste aflevering van GTST

De eerste aflevering van GTST was op 1 oktober 1990. Zoek de verschillen…

50 jaar 3FM
3FM is al twee keer zo oud en viert die verjaardag met vier dagen uitzenden op het forteiland Pampus. En bezoekers zijn welkom. De normale programmering gaat volledig op de schop en de 3FM dj’s maken hun uitzendingen in duo’s die je normaal nooit hoort. En jij mag ook nog gaan bepalen welke muziek jij vindt die mee moet naar dit onbewoonde eiland. Frank van der Lende begint op 1 oktober 16.00 uur in zijn uppie met de jubileumuitzending. De andere dj’s zijn dan bij de opening van de radiotentoonstelling Your Serious Radio in Beeld en Geluid in Hilversum en komen later. Ze blijven dan allemaal tot en met zondagavond op Pampus logeren.

In Heerlen zijn ondertussen de voorbereidingen al begonnen voor het Glazen Huis in december

Golf Gouden Kalveren
Films die teruggetrokken werden, kaskrakers die geen nominatie kregen maar ‘slechts’ een ereprijs: tot nu toe was het nog niet echt een filmfeestje in Utrecht. Maar tijdens het Gala vrijdag wordt vast weer gestraald door de sterren die wel een Gouden Kalf in de lucht mogen steken. Van 20.25 uur is in een liveshow op NPO 3 te zien wie er met de grote prijzen vandoor gaan.

Theo Maassen - Gala Nederlands Film Festival (2012)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren