ANP - Maarten van der Weijden

Wauw: Maarten haalt finish na mega-zwemtocht

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Hoera, het is hem gelukt. Na drie dagen - en bijna 200 kilometer - zwemmen, heeft Maarten van der Weijden maandagavond de finish van zijn Elfstedenzwemtocht gehaald.

In Leeuwarden werd de oud-olympisch zwemmer door veel publiek opgewacht. Nadat-ie vorig jaar voor het einde moest staken, lukte het hem dit keer wel. Wat-ie dit keer anders deed? Meer (en vaker) eten en meer rustpauzes houden. Met deze extreme actie wil Maarten van der Weijden zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar kanker. De teller staat op bijna vier miljoen euro.

Zwemmen en schaatsen

De Elfstedenzwemtocht is niet zomaar een route. Het is dezelfde tocht die gebruikt wordt tijdens de Elfstedentocht, een beroemde schaatswedstrijd over de Friese wateren. Die kan maar af en toe gehouden worden, want niet elke winter wordt het koud genoeg voor een dikke ijslaag. De laatste keer was in 1997. De Elfsteden(zwem)tocht begint én eindigt in Leeuwarden. Tussendoor gaat de route via Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum.

Maarten Elfstedenzwemtocht
Veel mensen moedigen de zwemmer aan langs de kant in Hindeloopen.

Maarten Elfstedenzwemtocht
Met een hijskraam wordt-ie over een sluis getild.

Maarten Elfstedenzwemtocht
In Dokkum wordt-ie aangemoedigd door zijn eigen dochter.

Anderen lazen ook: 5 x wat je nog niet wist over Maarten van der Weijden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren