Week vol spierballentaal van Noord-Korea en VS

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jelger
Woudstra

De spanning tussen Noord-Korea en de VS liep deze week hoog op. Het Aziatische land zou kernwapens hebben ontwikkeld die de VS kunnen raken. Maar Amerika zal ‘terugslaan met vuur en furie’, beloofde president Trump deze week. Wat is er aan de hand?

Zestig kernkoppen, die zouden de Noord-Koreanen in hun bezit hebben volgens een rapport van de Amerikaanse geheimen dienst. En dat zijn niet zomaar kernwapens: het zouden kleine kernwapens zijn die vastgemaakt kunnen worden aan langeafstandsraketten die Japan en Amerikaanse legerbasissen in de regio kunnen bereiken. Met dat soort raketten oefent Noord-Korea al maanden.

De grote vijand

Noord-Korea lijkt daardoor een serieuze bedreiging voor de VS. De relatie tussen Noord-Korea en de VS is nooit goed geweest. Dat komt mede doordat na de Tweede Wereldoorlog Korea in tweeën werd gehakt: het noorden werd communistisch, het zuiden niet. In de jaren vijftig liep die scheiding al eens uit de hand: Noord-Korea viel het zuiden aan. De VS en twintig andere landen vochten samen met de Zuid-Koreanen. Het communistische China en de voormalig Sovjet-Unie kozen de kant van Noord-Korea. In Noord-Korea wordt Amerika nog altijd als de grote vijand gezien.

Doelwit: Guam

Nu zouden de Noord-Koreanen een plan maken om vier raketten af te vuren op het eiland Guam. Een eiland dat onder Amerikaanse bewind valt en waar ook twee militaire basissen liggen. Op het kaartje hiernaast zie je waar het precies ligt. Leider Kim Jong-un zou binnenkort een aanvalsplan gepresenteerd krijgen. Vier raketten moeten over Japan vliegen en ongeveer dertig kilometer uit de kust van Guam landen.

'Vuur en furie'

Maar als Noord-Korea in de aanval gaat, zal de VS terugslaan, dreigde Trump deze week al. ‘Ze kunnen beter geen verdere bedreigingen uiten, want we slaan terug met vuur en furie zoals de wereld die nog nooit heeft gezien’, zei de Amerikaanse president. Kort geleden werden door de Verenigde Naties nog sancties opgelegd aan Noord-Korea. Maar Trump twijfelt of dat genoeg is. Hij is bereid tot oorlog als de dreiging van Kim Jong-un niet afneemt. 

FOX & friends 1502442441

Bondgenoten

Zuid-Korea heeft al gezegd direct te zullen reageren bij een aanval van Noord-Korea. Ondertussen houdt China – een grootmacht in Azië en oud-bondgenoot van Noord-Korea – zich rustig. De Chinezen roepen de VS, Zuid-Korea én Noord-Korea op om alle spierballentaal en machtsvertoon te staken en met elkaar in gesprek te gaan. Maar van alle mogelijke opties, lijkt die uitkomst het minst waarschijnlijk.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Californië en China gaan tegen Trump in of President Trump: honderd dagen zonder succes.

<em style="box-sizing: inherit; color: rgb(51, 51, 51); font-family: &quot;PT Sans&quot;, sans-serif;>Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren