week zonder vlees

Week zonder vlees: mag het een onsje minder zijn?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

Je stamppot is niet hetzelfde zonder gehaktbal of rookworst en op een feestje smaakt een bitterbal extra lekker. Laten we vlees een week staan, dan is dat beter voor de dieren en het milieu. 

Dat is het idee achter de Nationale week zonder vlees, die vandaag start en voor het eerst wordt gehouden.

Een week lang elke avond vlees eten is net zo slecht voor het milieu als zeven maanden douchen of 114 kilometer autorijden. Als iedereen een week geen vlees eet is dat veel beter voor de wereld, bedacht blogger Isabel Boerdam (27) van De hippe vegetariër. Zo kwam ze op het idee voor de Nationale week zonder vlees die van 5 tot met 11 maart voor het eerst wordt gehouden. Meer dan vijftig grote bedrijven als supermarkten en restaurants sloten zich daarbij aan en bedachten speciale acties voor deze week.

Kip of ei?

Extra veel kaas over je pasta strooien of een paar eieren koken dan maar. Of niet? Ook daarvoor zijn dieren nodig, die met hun boeren en scheten flink wat broeikasgassen de wereld in helpen. Kaas belast het milieu daardoor zelfs nog meer dan bijvoorbeeld varkensvlees. En biologische kip is goed voor het dier, maar juist slecht voor het milieu omdat ze veel meer ruimte nodig hebben om rond te rennen (en dus ook meer eten). Wil je bewust met het milieu bezig zijn, dan heb je het tegenwoordig best lastig. Als je het écht goed wilt doen kun je het beste kiezen voor peulvruchten of een insectenburger.

Harde cijfers

Vlees zorgt voor veel schade aan het milieu. Een auto stoot bijvoorbeeld 107 gram CO2 uit per kilometer. Een koe gaat daar ruim overheen. Voor een kilo rundvlees wordt bijna zestien kilo CO2 uitgestoten. Daarnaast komt er ook nog CO2 vrij bij het vervoeren van de producten en is er veel water en grond nodig om het voedsel te laten groeien en het eten te produceren. We hebben een overzicht gemaakt wat het de wereld kost per kilo vlees of vleesvervanger:

week zonder vlees

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Is gekweekt vlees de toekomst?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren