May - Reuters

Weer een nee: Theresa May stopt als premier

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

May stopt ermee. Ze treedt af als premier van het Verenigd Koninkrijk, dat maakte ze vandaag bekend voor haar ambtswoning in Londen.

'Helaas is me dat niet gelukt. Ik heb het drie keer geprobeerd', zei May tijdens een persconferentie. Daarmee doelt de premier op de mislukte Brexit-deals. Haar vertrek heeft dan ook te maken met het gedoe rondom de Brexit, die al meerdere keren werd uitgesteld. Het lukte de premier niet om er goede afspraken over te maken. Daar kreeg ze al lange tijd veel kritiek op. Ook de afgelopen dagen lag ze onder vuur.

Brexit-deal

Theresa May werd bijna drie jaar geleden de premier van het Verenigd Koninkrijk. Haar opdracht was om de Britse exit - beter bekend als Brexit - in goede banen te leiden. Dat mislukte. Ze sloot wel een deal met de EU, maar haar collega politici van het Lagerhuis stemden meerdere keren tegen haar plannen. May denkt dat het goed was dat ze haar collega's steeds probeerde te overtuigen. 'Maar ik geloof nu dat het in het landsbelang is dat een nieuwe premier dat doet', zei ze.

Niet meteen

De 62-jarige May liet weten dat ze koningin Elisabeth al officieel op de hoogte heeft gebracht van het nieuws. Ze pakt niet meteen haar koffers, maar blijft nog twee weken de premier van het land. Pas op vijdag 7 juni treedt ze af. In de tussentijd kunnen haar partijgenoten een opvolger kiezen.

Mark Rutte 1558694645

Anderen lazen ook: Drie vragen over hoe het nu gaat met Brexit of: Weer Brexit-uitstel voor premier May.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren