Witte Huis

Weer een shutdown in de VS

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

De vorige is nog maar anderhalve week voorbij of daar gáán ze weer: een nieuwe shutdown in de Verenigde Staten. Al lijkt-ie dit keer niet lang te duren.

Tijdens een shutdown gaat de overheid 'dicht'. Onder andere musea, pretparken en gemeenteloketten blijven dan op slot. Honderdduizenden ambtenaren worden naar huis gestuurd en krijgen tijdelijk niet betaald. Vorige maand gebeurde dat ook al toen de Democraten en de Republikeinen het niet eens werden over de begroting. Een paar dagen later was het weer voorbij nadat de Democraten hadden toegegeven. Er werd een nieuwe deal gesloten over een tijdelijke begroting.

Niet akkoord...

Die tijdelijke begroting was geldig tot 8 februari en dus moest de regering opniew om de tafel. De politici hadden tot middernacht (vrijdagochtend 6:00 uur in Nederland) de tijd om akkoord te gaan met het voorstel over de overheidsbegroting. Dat lukte niet, het debat werd één minuut na twaalf geschorst. 

Toch wel akkoord

Twee uur later stemde de regering alsnog in met de nieuwe begroting. Maar te laat: de shutdown was al begonnen. Het voorstel ligt nu bij het Huis van Afgevaardigden. De verwachting is dat zij er snel over zullen stemmen. Als het Huis instemt, is de shutdown weer voorbij.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Het Witte Huis is tijdelijk telefonisch onbereikbaar.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren