Natuurbranden

Weer grote natuurbranden in Californië

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Het is opnieuw mis in de Amerikaanse staat Californië. Net als een jaar geleden razen door het gebied weer heftige natuurbranden. Zo'n tweehonderdduizend mensen moesten vluchten voor het vuur. De brandweer probeert dag en nacht om de vlammen te blussen.

De staat Californië wordt elk jaar getroffen door natuurbranden, maar vorig jaar was de schade enorm. Door de combinatie van langdurige droogte en een harde wind (Santa Ana) verspreidde het vuur zich razendsnel. Zo’n 4.500 brandweerlieden waren toen bezig het vuur te bestrijden.

Evacuaties

De afgelopen dagen was het weer zover. Ten noorden van de stad San Fransisco en ten zuiden van Los Angeles braken branden uit die zich door de harde wind snel konden verspreiden. Duizenden mensen werden met hun belangrijkste spullen en huisdieren geëvacueerd naar veilige plekken. 

Volgens CNN  zijn er in het gebied momenteel 17 actieve branden.

Vonken

Naast de droogte en harde wind hebben de branden nog een oorzaak: versleten elektriciteitspalen. Door de harde wind breken ze af, waarna de vonken van de hoogspanningskabels in de droge natuur al snel grote branden veroorzaken.

Failliet

Elektriciteitsbedrijf Pacific Gas & Electric (PG&E), dat verantwoordelijk is voor het onderhoud van de hoogspanningskabels, is bijna failliet. Het bedrijf kreeg eerder al de schuld van het veroorzaken van branden in 2017 en 2018. Het moest daarom een schadevergoeding van 30 miljard dollard betalen.

Om te voorkomen dat er nog meer branden ontstaan, sloot PG&E afgelopen weekend de stroom af van meer dan 600.000 huizen. Ruim een miljoen mensen hadden daardoor geen elektriciteit. 40 scholen in het gebied rondom San Fransisco werden gesloten. De gouverneur van Californië kondigde de noodtoestand af voor de hele staat.

Anderen lazen ook: Emma houdt geboortestaking voor het klimaat.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren