Foto AFP

Weer nee voor May

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Het is de zoveelste spannende week voor de Britse premier. Dinsdag dacht May een goed plan te hebben voor de brexit en nu echt-echt-écht, maar toch werd de deal finaal weggestemd in het parlement. Weer.

‘The no’s have it. The no’s have it!’ Met deze zin liet John Bercow, gezeten op zijn groene troon, weten dat May weer een ‘nee’ te horen had gekregen dinsdagavond. Bercow is de Speaker van het Lagerhuis, vergelijkbaar met onze Tweede kamervoorzitter Khadija Arib. Maar daar houdt de vergelijking ook meteen weer op, want Mr.Speaker is duizend keer luidruchtiger. Zijn oorverdovend ‘Order! Órder!’ (wist je dat zelfs zijn kat Order heet?) is beroemd, maar ja die strengheid is ook wel nodig. Bij de Britten gaat het er veel rumoeriger aan toe dan bij ons.

Bercow  Foto AFP

Stemming
Maar we dwalen wat af. Terug naar het B-woord. Dinsdag nee voor May dus. Terwijl de premier nog wel dacht met een beter plan rond de backstop uit Straatsburg te zijn thuisgekomen. Met die backstop wordt de grens tussen Ierland (dat bij de EU hoort) en Noord-Ierland (dat bij het VK hoort) bedoeld. In Mays plan zou de grens open blijven voor vrije handel. De tegenstanders vinden dat niet ver genoeg gaan want dan staat Noord-Ierland en daarmee het VK nog steeds in open verbinding met de EU. Plan in de prullenbak met 242 stemmen voor en 391 stemmen tegen. ‘Ik betreur de beslissing’, zei May na afloop met een schorre stem. Niet van de emotie maar van het vele praten.

Theresa May's Brexit deal is rejected


Groundhogday
Het is nu drie jaar geleden dat de Britten in een referendum ‘yes’ zeiden tegen het idee om uit de Europese Unie te stappen. Zoiets was nooit eerder gebeurd en een handleiding was er dan ook niet. En nog altijd zijn onze buren er niet over uit hoe ze de scheiding gaan aanpakken. In een noodgang volgt de ene stemming erover de andere op. Dus als je de indruk hebt dat je een soortgelijke tekst als deze al eerder hebt gelezen, kan dat heel goed kloppen. Brexit is inmiddels een soort Groundhog Day (film waarin acteur Bill Murray een weerman speelt die een bepaalde dag telkens opnieuw beleeft).

Ondertussen wordt de politieke crisis steeds groter. En begint de tijd steeds meer te dringen: 29 maart is de dag dat brexit officieel in zou moeten gaan. Over twee weken dus. Slik.
Foto AFP

Nog een stemming
Hoe nu verder? Dat is de grote vraag. Vanavond is er weer een stemming. Dit keer over een no-deal-brexit. Dat zou een scheidingsvariant betekenen waarin er als het ware niets is vastgelegd over wie er voor de kinderen gaat zorgen. Zo’n ‘harde brexit’ willen de meeste Britten absoluut niet. Dat betekent veel onzekerheid over hoe we met elkaar moeten gaan handelen en meer gedoe bij de douane bij reizen uit of naar het Verenigd Koninkrijk. Slagingskans van een no-deal-brexit volgens de experts: nihil. De meeste Lagerhuisleden zullen tegen stemmen, denken zij.  

Nóg een stemming
In dat geval is er morgen nog een stemming in het Lagerhuis (ja sorry, wij hebben het niet bedacht). Die gaat over uitstel. Dat is namelijk ook nog een optie. Dat May de EU vraagt om de deadline voor de brexit, 29 maart dus, twee maanden uit te stellen. Dat zou tijd opleveren om verder te puzzelen aan een ultiem brexit-plan. De vraag is of dat helpt. Grote kans dat het vooral betekent: een twee maanden langer durende brexit-Groundhog Day. Komt 'ie weer hoor:

Anderen lazen ook: De #brexit voor beginners.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren