Weer rellen in Den Haag om dood Henriquez

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Voor de vierde keer op rij maakten relschoppers donderdag- op vrijdagnacht de Haagse Schilderwijk onveilig. Veel mensen gingen daar de straat op voor Mitch Henriquez. Deze Arubaanse toerist overleed afgelopen weekend nadat hij met bruut geweld door de politie was gearresteerd. Een reconstructie van de afgelopen dagen.

Zaterdagavond
De 42-jarige Henriquez is in Nederland op familiebezoek. Hij gaat langs bij zijn oudste dochter, die volgende maand gaat bevallen. 's Avonds besluit Henriquez om met wat vrienden naar het muziekfestival Night at the Park in Den Haag te gaan. Maar al snel komt er een groepje agenten op hem af. Henriquez heeft volgens de agenten meerdere malen geroepen dat hij een wapen bij zich heeft. Als ze hem willen arresteren, verzet hij zich hevig, aldus de politie.

Getuigen die ook op het festival zijn, zeggen later iets anders. Henriquez zou alleen maar wat grapjes hebben gemaakt tegen zijn vrienden. Minstens vier agenten zijn volgens hen boven op Henriquez gesprongen en hebben hem minutenlang met geweld tegen de grond geduwd. Daarna wordt hij een politiebusje ingetild en afgevoerd.

Zondagavond 
Een dag na de arrestatie overlijdt Henriquez in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie (OM) laat in een verklaring weten dat de man 'in het politiebusje onwel is geworden'. Maar al snel blijkt dat dat niet helemaal klopt.

Er verschijnen filmpjes op internet van de arrestatie. Die laten iets anders zien. De agenten die boven op Henriquez zitten, lijken zijn nek lang te hebben vastgeklemd. Sommige getuigen zeggen dat een agent met een knuppel op Henriquez' hoofd en benen heeft geslagen. Henriquez zou bewusteloos het busje in zijn getild.

De twee verklaringen van het OM. Beeld: Twitter.

Maandagochtend
Het OM trekt de eerdere verklaring in. In plaats van te zeggen dat Henriquez onwel is geworden in het busje, gaat ze nu 'de zaak onderzoeken'. En een wapen, dat had Henriquez helemaal niet. Op social media zijn mensen boos: waarom deed het OM eerst alsof er niets aan de hand was? En waarom berichten de media er zo weinig over?

De familie van Henriquez laat ook van zich horen. Zijn zus laat aan de Arubaanse krant Noticia weten dat het hoofd van Henriquez bont en blauw was. Het was geen natuurlijke dood, concludeert de dokter.

Maandagmiddag
In Aruba en in Nederland worden steeds meer mensen boos. Ze zien er een racistische daad in. Drie jaar geleden was er in Den Haag iets soortgelijks aan de hand: toen schoot de politie de17-jarige Hindoestaanse Rishi neer, die achteraf niets gedaan bleek te hebben. Dat maakte toen veel allochtone jongeren boos. Nu is de woede weer terug.

Maandag- op dinsdagnacht
Op Facebook wordt opgeroepen om in Den Haag te protesteren tegen het politiegeweld. Honderden mensen verzamelen zich bij het politiebureau. 'Politie, moordenaars!', wordt er geroepen. Daar blijft het niet bij. Er worden ruiten ingegooid, bushokjes vernield en politieagenten worden met stenen en vuurwerk bekogeld. Zestig mensen worden opgepakt.

Dinsdagavond
Op de locatie waar afgelopen zaterdag het festival was, komt de familie van Henriquez bijeen. Ze leggen bloemen op de plek waar hun familielid op de grond werd geduwd. 'We zullen hem nooit vergeten en willen in stilte hier op deze plek afscheid van hem nemen', zegt een familielid.

Dinsdag- op woensdagnacht
De nacht daarna is het weer raak. Jongeren stichten brandjes op verschillende plekken in de stad. De schade is minder groot dan de nacht daarvoor, maar de woede blijft voorlopig branden.

Woensdagmiddag
Het OM houdt een persconferentie over de dood van Mitch Henriquez. De voorlopige conclusie is dat hij zeer waarschijnlijk door politiegeweld om het leven is gekomen. 'Voor het zuurstoftekort zijn geen andere verklaringen gevonden', zegt de hoofdofficier. Henriquez stierf in elk geval geen natuurlijke dood. Ook had hij geen of in elk geval niet veel drank of drugs gebruikt. Het maakt het verdriet en de woede alleen nog maar groter. De vijf agenten die Henriquez in bedwang hielden, zijn inmiddels officieel verdachten in de zaak. 

Woensdag- op donderdagnacht
Het protest is nog erger dan de eerste avond, melden ooggetuigen. Nu bekend is geworden dat vijf agenten verdacht worden van betrokkenheid bij de dood van Mitch Henriquez, laait de woede verder op. In de Schilderswijk in Den Haag zijn 's nachts honderden mensen op de been. Winkelruiten worden ingeslagen en pinautomaten worden vernield. De ME word bekogeld met stenen, maar weten aan het einde van de nacht de rust terug te brengen - voor zolang dat duurt.

Donderdag- op vrijdagnacht
Wéér rellen in de Schilderwijk. Wéér worden er bushokjes gesloopt, prullenbakken in de fik gestoken en ME'ers bekogeld. De politie houdt ongeveer honderd mensen aan. De volgende ochtend maakt de familie van Henriquez bekend een stille tocht te organiseren, die zaterdag zal plaatsvinden. De tocht moet wel 'met respect en kalmte gehouden worden', aldus de familie. 'Wij willen hier geen relschoppers, rustverstoorders of mensen met slechte intenties bij hebben.'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren