EPA - Boyan Slat

Weg met die troep: zeebezem van Boyan weer aan 't werk

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
silke
Silke
Polhuijs

Hij moest even gerepareerd worden, maar nu is hij weer aan het werk: de zeebezem van Boyan Slat (24) uit Delft. Deze buis haalt bergen plastic afval uit de Stille Oceaan.

De zeebezem, ook wel plasticvanger genoemd, is op dit moment ergens midden op de oceaan tussen de Amerikaanse staat Californië en eilandengroep Hawaï. Het systeem werkt zo: een buis van zeshonderd meter lang drijft op het water. Onder die buis zit een soort scherm dat al het plastic vangt dat ertegenaan stroomt. Een enorme bezem dus! Grote schepen halen die berg afval aan boord en ruimen het aan land op. Het systeem is bedacht door de Nederlandse Boyan Slat. Met zijn stichting heeft hij al 30 miljoen euro opgehaald om de oceaan schoon te maken.

Afgebroken

Afgelopen september werd de plasticvanger ook de oceaan op gestuurd, maar toen ging het niet helemaal goed. De buis bewoog te langzaam om het plastic vast te kunnen houden. Ook was er een stuk afgebroken. De plasticvanger moest toen in de haven gerepareerd worden.

Plastic soep

De zeebezem doet belangrijk werk, want het afval (plastic soep) dat in de oceanen drijft is slecht voor dieren. Zij kunnen vast te komen zitten of stikken. Voor de dieren is het opruimsysteem van Boyan trouwens niet gevaarlijk: doordat er een bepaalde stroming ontstaat, zwemmen ze vanzelf onder het scherm door en blijven ze er - in tegenstelling tot het plastic - niet in hangen.

Boyan Slat

Anderen lazen ook: Zeebezem van Boyan werkt nog niet goed.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren