cyberbullying

Weg met online haters en negativiteit

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Katrien Hoekstra
Katrien
Hoekstra

Een uitvinding die de hele wereld samen bracht zorgt helaas ook voor een hoop ellende. Het internet en social media hebben online haters, treitervolgers en WhatsApp-pesters voortgebracht. Wat kunnen we daar tegen doen?

Volgens een onderzoek van Tele2 zijn zeven op de tien Nederlanders helemaal klaar met negativiteit online. Ze voeren nu – samen met vlogger Famke Louise – actie met de hashtag #hatergonnalove. Hiermee willen ze online haters aanpakken.

Harder

Volgens het onderzoek onder ruim duizend mensen van 16 jaar en ouder blijkt dat 66 procent vindt dat de toon op social media de laatste jaren harder is geworden. Vrouwen hebben daar meer last van dan mannen. Maar 18 procent van de ondervraagden heeft zelf spijt van negatief online gedrag.

Game tegen pesten

Tijdens de Week van het Pesten in september van dit jaar, kwam de KRO-NCRV met een online game om pesten tegen te gaan. Wij zijn LIT was de naam van deze game. De keuzes die de speler maakt, beïnvloedt het gesprek in de groepschat, en stuurt het verhaal. De game werd speciaal geschreven om jongeren te leren omgaan met (online) pesten, sexting en groepsdruk.

Filter

Ook Instagram verzon iets tegen negatieve effecten van hun netwerk. Zij kwamen met een (Engelstalige) filter waarmee kwetsende reacties worden uitgeschakeld.

Lieve tram

De #hatersgonnalove actie heeft op woensdag 20 december nog een leuke stunt: op lijn 2 laten ze in Amsterdam een tram rijden waarbij passagiers kunnen inchecken met een knuffel aan de bestuurder. Geen online haat dus, maar liefde!

Tips?

Is er iets wat jij doet om online negativiteit tegen te gaan? Tips zijn altijd welkom!

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Instagram schakelt kwetsende reacties uit.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren