Wereld Aids Dag: 'Wat is toch die mysterieuze ziekte?'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Op 1 december is het Wereld Aids Dag. Op die dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor hiv en aids. Aan de hand van zeven jaartallen loodsen wij je langs de geschiedenis van deze lange tijd mysterieuze ziekte.

1981: Een mysterieuze, dodelijke ziekte steekt de kop op. Aids, weten we nu, maar daar had men toen nog niet van gehoord. De veroorzaker van de ziekte, het hiv-virus, zou zich al vanaf de jaren zestig hebben verspreid.

Begin jaren tachtig stijgt het aantal aidsdoden opeens heel snel: in de Verenigde Staten, maar ook in Europa. Vooral homomannen worden ziek, raken verzwakt en sterven. Opmerkelijk, vinden de artsen. Zij denken hierdoor dat het een seksueel overdraagbare ziekte is onder homomannen: grid (gay related immune disease).

1982: Al snel blijkt dat de ziekte niet alleen onder homo's, maar ook onder hetero's voor kan komen. Ook mensen die drugs spuiten met (vieze) naalden en mensen die donorbloed hebben gekregen, krijgen aids. De ziekte krijgt een nieuwe naam: aids (acquired immune deficiency syndrome).

Ondertussen grijpt de ziekte om zich heen. Mensen raken ziek zonder dat ze het doorhebben: een echte epidemie. Vooral de homowereld wordt hard geraakt.

1984: Na jaren van onduidelijkheid wordt het virus ontdekt dat aids veroorzaakt: hiv. 'Nu de boosdoener is gevonden, is een vaccin zo gemaakt', denken artsen dan nog. Maar dat is tot op de dag van vandaag niet gelukt: het virus is nog altijd ongrijpbaar. Naar schatting zijn halverwege de jaren tachtig wereldwijd al vier miljoen mensen gestorven aan aids, en zijn tot dat moment acht miljoen mensen hiv-besmet geraakt.

1988: De eerste Wereld Aids Dag wordt georganiseerd. Mensen willen aandacht vragen voor de aidsepidemie en de ziekte minder geheimzinnig maken. In die tijd loopt men nog altijd met een grote boog om mensen met aids of hiv heen, bang dat ze 'ook ziek worden'.

1991: Queen-zanger Freddie Mercury overlijdt aan de gevolgen van aids. De dood van deze Britse beroemdheid maakt aids in één klap een stuk bekender. Er wordt steeds meer geld ingezameld voor onderzoek naar hiv en aids.

1996: Het jaar van de grote doorbraak in de strijd tegen aids. Voor het eerst worden er medicijnen gemaakt die het hiv-virus onderdrukken. Op die manier duurt het langer voordat de aids de kop opsteekt. Deze hiv-remmers worden steeds beter en goedkoper. Ook zwangere vrouwen met hiv kunnen geholpen worden, zodat zij het virus niet overdragen aan hun kind.

2015: Tegenwoordig leven er wereldwijd 36,9 miljoen mensen met hiv. In Nederland zijn dit er zo'n 22.000. Dankzij hiv-remmers kun je met hiv heel lang en heel gezond leven. Alleen: slechts veertig procent van de mensen met hiv krijgt zo'n behandeling. Aids is daarom nog altijd een groot probleem in Afrika. Daar zijn de medicijnen minder goed verkrijgbaar, en is de voorlichting over aids en hiv minder goed dan in Europa of Amerika. 

Onderzoekers werken ondertussen hard om een medicijn te ontwikkelen dat niet alleen het hiv-virus onderdrukt, maar het helemaal kan vernietigen zodat patiënten zeker weten geen aids kunnen krijgen. Maar de strijd tegen aids en hiv is dus nog lang niet voorbij.

In 7Days lees je deze week een interview met arts Hanna Bos, over de feiten en fabeltjes rondom hiv/aids. Heb je geen abonnement? Maak dan nu met ons kennis!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren