Roken

Wereld Niet Roken Dag: nodig of onzin?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Rokers (en niet-rokers) opgelet: het is Wereld Niet Roken Dag vandaag. Er is daarom extra aandacht voor de gevaren van roken. Maar is dat wel nodig?

Hoewel er een heleboel tieners zijn die af en toe een sigaret opsteken, is het aantal jonge rokers de afgelopen jaren flink gedaald. Kijk maar:

12-16 jaar: in 2014 rookte zo'n 2,5%, vorig jaar nog amper 1%.
16-20 jaar: in 2014 rookte bijna 14%, vorig jaar ongeveer 9%.

Wereld Niet Roken Dag is 1987 in het leven geroepen. Maar inmiddels is het natuurlijk algemeen bekend dat roken slecht is voor de gezondheid. Heeft zo'n dag dan eigenlijk wel zin? 

Sven (17) uit Apeldoorn

'Ik rook nu ongeveer anderhalf jaar. Ik was vijftien toen ik het voor het eerst probeerde. Dat was met vrienden samen. Ik kan me nog herinneren dat ik het eigenlijk helemaal niet lekker vond. Toch probeerde ik het daarna nog een keer. En voordat ik het wist kocht ik ook zelf sigaretten. Ik rook er nu ongeveer tien per dag. Ik doe niet mee aan Wereld Niet Roken Dag. Het is een beetje overbodig, want iedereen weet wel dat het slecht is. En als je niet zelf van plan bent om te stoppen, dan helpt zo'n dag heus niet.'

Julia (15) uit Den Haag

'Ik rook niet. Waarom? Het mag niet en het is slecht. Soms krijg ik wel eens een sigaret aangeboden, maar ik heb het nog nooit geprobeerd. Misschien over een paar jaar, ik ben er wel een klein beetje nieuwsgierig naar. Maar ik ga nooit echt roken. Ik vind het belangrijk dat Wereld Niet Roken Dag bestaat. Ook al weet iedereen dat het slecht is. Als er vaak genoeg zo'n dag is, is het misschien als soort reminder. Roken is echt voor niemand goed. Want ook mensen die niet roken, krijgen soms rooklucht binnen.'

Roken

Artsen in actie

Verbaasde gezichten, maar ook emotionele reacties. Dat is wat de campagnevideo van artsen teweeg brengt. In de video spreken doktoren mensen die roken op straat aan. "Ik zie dat je rookt. Wellicht heb je ooit een dokter nodig in de toekomst. Dus als je ooit wil stoppen of kanker krijgt, dan kun je me bellen", is een van boodschappen waarmee jongeren worden geconfronteerd. De video is vanaf vandaag te zien in de bioscoop.

verklein de kans

Anderen lazen ook: Hoeveel ben jij kwijt aan roken? of Rookvrij wachten in de pretparkrij.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren