Rick

Wereldprimeur: Rick (19) werd gered door 3D-printer

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Malou
van Zwieten

Rick Duwel (19) wordt platgebeld. Hij staat sinds kort bekend als de allereerste mens ter wereld met een 3D-geprint titanium implantaat. ‘Wel grappig,’ vindt hij zelf.

Rick heeft neurofibromatose: gezwellen in zijn lichaam duwen zijn wervels opzij. In 2016 werd zijn rug zo instabiel dat-ie Rick niet meer kon dragen. ‘Ik liep moeilijk en moest stoppen met bowlen omdat het teveel kracht kostte. Uiteindelijk werd ik met spoed opgenomen, kreeg een haloframe (een stalen ring om zijn hoofd die zijn rug op z’n plek moest houden, red.) en een soort korset.’

Eerste keer

Zijn arts wilde Ricks rug verstevigen met een implantaat, maar die moest wel op de millimeter precies langs zijn longen, aorta, hart en de verbogen wervels passen. Een 3D-printer kon het maken, maar dat hadden artsen nooit eerder gedaan. ‘Het duurde zes maanden voor ze me konden opereren.’

Speciaal

De tiener hoorde achteraf pas hoe uniek zijn operatie was. ‘De arts zei: er is niemand anders met zo’n implantaat. Ik was verbaasd. Dat ze moeite hadden gehad met een oplossing wist ik wel, want wat ik heb komt niet veel voor. Maar ik vind het speciaal dat ik de eerste was.’ De kans dat Ricks rug het opnieuw begeeft, is veel kleiner geworden.

Wervelkolom Rick - UMC Utrecht

Hoe het nu met Rick gaat? Dat lees je in de krant (verschijningsdatum 26 juli 2019).

Anderen lazen ook: Jordan (19) maakt levensechte 3D-tekeningen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren